A Fidesz nem szavazta meg az oroszok visszavételét az Európa Tanács közgyűlésébe

2019.06.26. 14:19

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése keddre virradóra határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország visszakapja öt éve megvont szavazati jogát a testületben, írta az MTI. Az órákig tartó heves vitát követően megszületett döntés megteremtette az alapját annak, hogy Oroszország a testület tagja maradhasson.

Az Európa Tanács egy 1949 óta működő nemzetközi szervezet. Régebbi, mint az Európai Unió, és attól teljesen független. 47 európai ország a tagja, megtalálható köztük az összes EU-s tagállam is. Az a feladata, hogy nemzetközi szerződéseken keresztül védje a szólásszabadságot, a sajtószabadságot, a gyülekezési szabadságot, a jogegyenlőséget és a kisebbségek jogait. Segíti a tagállamait a korrupció és a terrorizmus ellen harcban és a szükséges bírósági reformok végrehajtásában. Alkotmányjogi szakértőkből álló csoportja, a Velencei Bizottság jogi tanácsokkal segít országokat az egész világon.

Németh Zsolt: Problémás, hogy Ukrajna helyzete rendezetlen

A határozatot 118 szavazattal fogadták el 62 ellenében és tíz képviselő tartózkodása mellett a közgyűlésben. Németh Zsolt, a magyar delegáció vezetője elmondta: Magyarország távol maradt a szavazástól, mert problémásnak találja, hogy Ukrajna helyzete továbbra is rendezetlen, valamint nem egyértelmű, hogy mely jogokat adnák vissza Oroszországnak és mely szankciókat tartanák fenn.

Magyarország ugyanakkor üdvözli Oroszország visszatérését az Európa Tanácson belül zajló párbeszédhez, hiszen páneurópai szervezetről van szó – emelte ki a magyar kormánypárti politikus.  Megjegyezte: a „páneurópai párbeszéd” helyreállításához azonban nem elég Oroszország visszatérése, számos kérdést kellene tisztázni az emberi jogok területén is.

Németh Zsolt az Azonnalinak elmondta: noha egyetért azzal, hogy az orosz delegációnak a részvételi jogait részlegesen helyreállítsák, de a Parlamenti Közgyűlés túlment az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának korábban elfogadott határozatán, mivel semmilyen szankciót nem tartott fent az orosz delegációval szemben. Emiatt a Fidesz végül távolmaradt a szavazástól.

Fontosnak tartja, hogy az orosz delegáció is szavazhasson a szervezet főtitkárának és a strasbourgi bíráknak a személyéről, de a szavazati jog teljeskörű visszaállításával nem ért egyet Németh Zsolt. Hozzátette: az oroszok által benyújtott delegáció tagjainak listája tartalmaz öt olyan személyt is, akik az Európai Unió személyi szankciója alá esnek, ezért a Fidesz határozottan elutasítja, hogy ezek az illetők az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjai legyenek. A magyar kormány egyébként rendre hangoztatja, hogy kártékonynak tartja az Oroszország elleni szankciókat, de azokat az EU-s szervekben megszavazza – emlékeztetett az Azonnali.

Nem lehetett jó döntést hozni

Oroszország üdvözölte, hogy visszatérhetnek az Európa Tanács közgyűlésébe, a Kreml szóvivője a józan ész győzelmének nevezte a határozatot. Az ukrán, a lett és a litván kormány viszont élesen tiltakozott.

Rácz András, a Political Capital Oroszország-szakértője az Azonnalinak azt mondta: a kérdésben igazán jó döntést nem lehetett hozni. Elismerte, hogy pozitívum az orosz tagságának megmaradása a szervezetben, amivel valamiféle minimális hatást lehet majd gyakorolni Moszkvára, de azt rossznak tartja, hogy ennek az egyetlen módja az volt, hogy az orosz delegáció visszakapja teljeskörű szavazati jogát. Szerinte ez a döntés nem változtat a jelenlegi orosz attitűdön, Moszkva a nemzetközi jogot továbbra sem fogja magára nézve kötelezőnek tekinteni.

A szakértő szerint a döntés jogilag nem legitimálja az orosz agressziót Kelet-Ukrajnában, de politikailag ezt értelmezhetik úgy Moszkvában, hogy noha 5 évig kellemetlen helyzetben voltak, de végül csak visszakapták szavazati jogukat, annak ellenére, hogy nemzetközi jogot sértettek. Ez orosz szempontból egy kimondottan hatalmas győzelem, foglalta össze Rácz András.

Éppen időben kapja vissza a szavazati jogot Oroszország

Az orosz delegáció éppen az Európa Tanács új főtitkárának szerdai megválasztása előtt kapta vissza a szavazati jogát. Az Európai Néppárt jelöltje Marija Pejcinovic Buric horvát, a liberálisoké pedig Didier Reynders belga külügyminiszter; Magyarország a néppárt jelöltjét támogatja.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !