A NATO űrpolitikát fogadott el

2019.06.27. 16:46
Magyarország a keleti és a déli fenyegetések metszéspontjában van, ezért is indokolt, hogy részt vegyen a NATO megerősítésében - mondta Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter megerősítette, hogy a kormány tartani fogja a védelmi kiadások növelésének ütemét, sőt, egy többnemzeti parancsnokság felállítása is a tervek között szerepel. Közben a katonai szövetség elfogadta az űrpolitikáját.

Erősebb NATO-ra van szükség, amely a terrorizmust is képes kezelni – jelentette ki magyar újságíróknak Benkő Tibor Brüsszelben, ahol a NATO védelmi miniszterei két napos találkozót tartottak. A magyar tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar emberek nagyon sokat áldoznak a biztonságra, ugyanis Magyarország vállalta, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékát költi védelmi kiadásokra, és ezen belül 20 százalékot a fejlesztésre fordít az ország. Ezen túl növelte azon katonák számát, akik valamelyik NATO-misszióban teljesítenek szolgálatot. Benkő Tibor ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Magyarország a NATO által meghatározott két veszélyeztetettségi irány - a keleti és a déli – metszéspontjában van. Ezért a magyar törekvések egyrészt a Balkán biztonságára, másrészt például a balti légtér védelmére irányulnak.

A miniszter szerint azonban az erőfeszítéseket fokozni kell, ezért Magyarország Horvátországgal közösen megkezdi egy többnemzeti parancsnokság felállítását, amely a térség biztonságát szolgálja majd, de jól illeszkedik mindez a NATO védelmi koncepciójába.

A védelmi miniszterek ülésén téma volt az innováció is, a magyar tárcavezető ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar honvédségen belül létrehozták azt a központot, amely fejlesztéssel foglalkozik.

Szintén fontos téma volt, hogy augusztus 2-án várhatóan megszűnik annak a szerződésnek az érvényessége, amelyet még korábban az oroszok és az amerikaiak kötöttek a földi indítású középhatótávolságú rakétarendszerek telepítésének tilalma érdekében. Az USA felmondta az egyezményt, mert az oroszok megszegték azt. Benkő Tibor szerint az oroszoknak olyan széles körű fegyverarzenál áll rendelkezésükre, hogy mindenképpen tárgyalni kell velük ezek csökkentéséről. Ebben partner lenne a NATO, de az egyezséghez mindkét fél hozzájárulására szükség van – jelentette ki a magyar védelmi miniszter.

A két napos tárgyalást követően Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára többek között azt mondta, 2024-ig meghosszabbítták az afgán bizotnsági erőknek nyújtott támogatást. “Együtt mentünk, együtt távozunk” - mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy mindaddig jelen lesz a nemzetközi katonai erő az országban, amíg nem sikerül garanciát szerezni arra, hogy Afganisztán soha többet nem lesz a terrorizmus melegágya. Stoltenberg megemlítette azt is, hogy a NATO egy új, átfogó űrpolitikát hagyott jóvá. Ez nem az űr militarizálásáról szól, hanem elsősorban a műholdas kommunikáció továbbfejlesztéséről.