Új névsorral állt elő Donald Tusk: német jelölt a Bizottság élére

D MTI20190702002
2019.07.02. 12:24 Módosítva: 2019.07.02. 19:02
Miközben az Európai Parlament alakuló ülésén a régi és az új képviselők szelfiket gyártanak Strasbourgban, Brüsszelben az állam- és kormányfők szokás szerint nem kezdték el időben rendkívüli csúcstalálkozójukat. Az egyeztetések eredményeként azonban új névsor került az asztalra.

Cikkünk frissül.

Nem sokkal a csúcstalálkozó kezdete után ismét szünetet tartott Donald Tusk és újabb, szűkkörű egyeztetések kezdődtek. Ezek eredményeként szivárgott ki egy újabb javaslatcsomag, ami már új neveket tartalmaz.

Ennek értelmében az Európai Bizottság új elnöke Ursula von der Leyen német védelmi miniszter lenne, akit a visegrádi országok is támogatnak.

Az Európai Tanács új elnökeként a jelenlegi belga ügyvezető kormányfőt, a liberális Charles Michelt nevezték meg.  A szlovák baloldali politikus, Maros Sefcovic lenne a külügyi főképviselő, míg az Európai Központi Bank élére a francia Christine Lagarde-ot jelölnék.

A Politico úgy tudja, Ursula von der Leyent Emmanuel Macron francia elnök javasolta még kedden Angela Merkelnek, de két tisztviselő arról is beszélt, hogy része a Németország és a V4-ek közötti alkunak. Von der Leyen Merkel hű szövetségese, ő az egyetlen politikus, aki 2005 óta valamennyi Merkel-kabinetben miniszteri pozíciót töltött be. Ezek után nem meglepő, hogy diplomáciai források már megerősítették: Németország és Franciaország megegyezett abban, hogy támogatják Ursula von der Leyen jelölését az EB elnöki tisztére.

Közben a névsor kicsit átrendeződött, kiegészült. Margrethe Vestager, Frans Timmermans és Maros Sefcovic a következő Bizottság alelnökei lesznek – utóbbi kettő jelenleg is az. A külügyi főképviselő a spanyol Josep Borell lehet, aki jelenleg a spanyol baloldali kormány külügyminisztere. Az Európai Parlament elnökévé pedig Manfred Webert választhatják meg szerdán, neki azonban a ciklus felénél, vagyis két és fél év múlva át kell adnia az elnökséget a bolgár szocialista Sergei Stanishevnek.

Egyre több jel utal arra, hogy közeledik a megállapodás, ugyanis egyre többen erősítik meg a névsort, annak egy részét, vagy az alkudozás egyes elemeit. A Politiconak két diplomata is azt állította, hogy a visegrádi országok és Németország közötti megállapodás részét képezi az, hogy a V4-ek támogatják Ursula von der Leyen jelölését. Egy másik forrás pedig megerősíti korábbi hírünket, hogy a német politikus neve tegnap merült fel, amikor egy új csomagot raktak össze, és ez vezetett a Németország és Franciaország közötti megegyezéshez. Ennek a csomagnak a része a francia Christine Lagarde jelölése az Európai Központi Bank élére.

Harmadik napja gyűrik a névsorokat

Nagyon fogadkoztak az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben, amikor immár a harmadik napon próbálnak meg konszenzusos jelölteket találni a főbb intézmények élére. Bár Mark Rutte holland miniszterelnök azt mondta, hogy minden platformon rengeteg üzenetváltás történt, mégsem tűnik úgy, mintha bármi változott volna hétfő óta. Szinte minden újságírót az érdekelt, hogy Frans Timmermans, vagy inkább a dán Margrethe Vestager lenne-e az ideális jelölt az Európai Bizottság élére.

Az olasz kormányfő, Giuseppe Conte boldog lenne, ha egy nőt választanának bizottsági elnökké. Andres Babis cseh miniszterelnök szerint kiváló választás lenne a liberális Vestager, azt azonban nem mondta, hogy ez egyben V4-álláspont lenne-e. Ami viszont biztosan a visegrádi országok közös véleménye, hogy nem akarják Timmermanst: Babis azért nem, mert támogatja a migrációt és a kvótákat, Orbán Viktor pedig főleg azért, mert a Fidesz szerint Soros embere. Teljesen mást gondol erről Pedro Sánchez szocialista spanyol miniszterelnök, szerinte elfogadhatatlan, hogy egyes országok azért utasítják el Timmermanst, mert megvédi az európai értékeket.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő biztos abban, hogy sikerül kedden döntésre jutni, de hozzátette, reméli, hogy a néppártiak átgondolták az álláspontjukat és képesek lesznek egységesen fellépni. Angela Merkel azt mondta: vidáman és határozottan megy be a terembe, úgy véli, ahhoz, hogy döntés szülessen, mindenkinek engednie kell az álláspontjából.

Orbán Viktor és a magyar delegáció érkezik az Európai Tanács ülésének keddi napjára 2019. július 2-án
Orbán Viktor és a magyar delegáció érkezik az Európai Tanács ülésének keddi napjára 2019. július 2-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI

A csúcsra egyébként Orbán Viktor érkezett elsőként, de ahogy mindig, most sem nyilatkozott a nemzetközi sajtónak. A találkozó előtt a V4-ek megtartották szokásos találkozójukat és volt egy egyeztetés többek között a francia elnök, valamint a spanyol és a portugál kormányfő között.

Van két hiányzó is: a görög és a ciprusi miniszterelnök nem tudott eljönni. Frans Timmermans azonban nem vette fel a parlamenti mandátumát, úgy érzi, rá a Bizottságban vár feladat.

(Borítókép: Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babis cseh miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) egyeztetésén az EU-csúcs ülése előtt 2019. július 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)  • Hírek
  • Bankszámla