Kovács Zoltán: Ez a V4-ek sikere

2019.07.02. 17:42 Módosítva: 2019.07.02. 18:30
Webert legyőzték, Timmermanst megdöntötték, Von der Leyent támogatják – ez a visegrádi négyek mai mérlege Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint.

A kedden délelőtt 11 órára hirdetett rendkívüli EU-csúcs végül nem sokkal négy óra után kezdődött el, addig a két- és többoldalú egyeztetések zajlottak, erről frissülő cikkünk itt található. Ugyanakkor még az ülés kezdete előtt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Twitteren már közzé is tette a visegrádi országok sikeréről szóló jelentését.

Kovács szerint a V4-ek egysége ismét megmutatta egyre növekvő erejüket és befolyásukat az EU-s folyamatokra: először legyőzték Manfred Webert, majd megdöntötték Frans Timmermanst is. Sőt, a visegrádi országoknak tulajdonítja, hogy olyan csomagot tettek az EU asztalára, amelyet egyre több tagállam támogat. Kovács Zoltán megerősítette: a V4-ek támogatják Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztébe.

Folyamatosan frissülőcikkünkben egyre több részlet olvasható az alkufolyamatról. A Politiconak két diplomata is azt állította, hogy a visegrádi országok és Németország közötti megállapodás részét képezi az, hogy a V4-ek támogatják Ursula von der Leyen jelölését.

Egy másik forrás pedig megerősíti korábbi hírünket, hogy a német politikus neve tegnap merült fel, amikor egy új csomagot raktak össze, és ez vezetett a Németország és Franciaország közötti megegyezéshez. Ennek a csomagnak a része a francia Christine Lagarde jelölése az Európai Központi Bank élére.

Az AFP-nek ugyanakkor források arról is beszéltek, hogy Emmanuel Macron francia elnök dobta be hétfőn Von der Leyen nevét Angela Merkel német kancellárnak. Az már kedden kiderült, hogy Németország és Franciaország is támogatja a jelenlegi német védelmi minisztert.  • Hírek
  • Személyi kölcsön