Vita Járóka Lívia megválasztása körül

2019.07.05. 13:31 Módosítva: 2019.07.05. 14:20
Bár a liberálisok vezetője azt kérte a frakció tagjaitól, hogy szavazzák meg a fideszes Járóka Líviát az Európai Parlament alelnökének, a náluk helyet foglaló momentumos politikus nem tud olyan frakciótársáról, aki ennek a kérésnek eleget tett volna. A zöldek viszont emiatt kiakadtak és az európai értékeket kérték számon a liberálisokon. A Fidesz szerint a magyar ellenzékiek "magyarallergiában" szenvednek.

Beszámoltunk mi is arról, hogy szerdán két magyar alelnököt is választott az Európai Parlament: a fideszes Járóka Líviát és a DK-s Dobrev Klárát. Tizenhét EP-képviselőt jelöltek a 14 alelnöki helyre, végül három olyan politikust szavaztak ki, akik valamelyik szélsőjobboldali, EU-szkeptikus frakcióhoz tartoznak.

Járóka Líviával kapcsolatban azonban kialakult némi vita: először Ujhelyi István tette szóvá, hogy a fideszes politikus olyan levélben kérte a többi EP-képviselő támogatását, amiből csak az nem derült ki, hogy magyar és fideszes. Aztán a szavazás után Cseh Katalin, a Momentum politikusa, és a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) nevű liberális frakció egyik alelnöke fejezte ki mélységes csalódottságát Járóka megválasztásával kapcsolatban. Ahogy írta közösségi oldalán:

Számunkra elfogadhatatlan, hogy azok kerüljenek vezető pozícióba Európában, akik Európa szétverésén dolgoznak.

A Zöldek szóvivője, Ruth Reichstein viszont épp azt tette szóvá, hogy a liberális képviselőcsoport vezetője nemhogy ellenezte, hanem a pártközi megegyezés értelmében egyenesen támogatta a fideszes képviselő megválasztását. Dacian Ciolos egy levélben kérte a liberális frakció tagjait – hivatkozva a néppárttal és a szocdemekkel kötött egyezségre –, hogy szavazzanak a Néppárt jelöltjeire, többek között Járóka Líviára. A zöldek azt kifogásolták, hogy a liberálisok a zöld jelöltekkel szemben a fideszeseket részesítik előnyben. Ez „hihetetlen” – írták, és megkérdezték: vajon “mi a helyzet azokkal az európai értékekkel, amelyekről [a liberálisok] állandóan prédikálnak?” 

Nem tudok olyan liberálisról, aki megszavazta volna Járóka Líviát

Megkérdeztük Cseh Katalint, hogy mi húzódik mindennek a hátterében. A politikus azt mondta, a képviselők nagy része új a parlamentben, nem ismerték a jelölteket. Ezért tartotta volna fontosnak, hogy az alelnök-jelölteknek kérdéseket lehessen feltenni, neki is sok kérdése lett volna Járókához, akiről így többet tudhattak volna meg a többiek. Mindenesetre Cseh Katalin – a szintén momentumos Donáth Annával együtt – nagyon sok frakciótársával beszélt erről. „Ezek után én személy szerint nem tudok olyan liberálisról, aki megszavazta volna Járóka Líviát EP-alelnöknek” – jelentette ki Cseh Katalin. És mivel a fideszes képviselő relatíve kevés szavazatot kapott, Cseh Katalin azt feltételezi, hogy az EU-ellenes frakciók juttatták alelnöki székhez.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük a Fidesz álláspontját is. A párt EP-delegációjának sajtóirodája azt válaszolta, hogy minden parlament megalakulása előtt a politikai frakciók egyeztetnek arról, hogy ki milyen vezető tisztségeket megszerzését támogatja. Erről megállapodás születik, amit aztán a szavazáskor a frakciók betartanak. Tehát – összegezte a sajtóiroda –

nem azért támogatnak a frakciók más frakcióbeli képviselőket, mert egyetértenek velük, hanem azért, mert megállapodtak róla.

A delegáció megfogalmazta a véleményét az eset politikai vonatkozásairól is. Azt írták: „Az ellenzéki EP-képviselők láthatóan "magyarallergiában" szenvednek, ugyanis a frakciók közötti megállapodás ellenére is magyar képviselőtársuk ellen kampányoltak. Erre különösen Járóka Lívia esetében nincs mentség, aki roma származású politikusként évek óta az európai mélyszegénység ellen küzd. Járóka Lívia egyébként a választást követően gratulált Dobrev Klárának, amit a "DK legeurópaibb párt" képviselője nem tett meg.”

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek