23 ország több mint 200 civil szervezete tiltakozik a Fidesz bizottsági alelnökjelöltje ellen

2019.07.16. 13:19
Szerte Európából azt kérik a civilek, hogy Hidvéghi Balázs ne legyen alelnök az alapjogokkal foglalkozó EP-bizottságban, mert szerintük ide olyan ember kell, aki „elkötelezett híve a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogoknak”.

Több mint kétszáz civil szervezet írta alá azt a levelet, amelyben azt kérték: az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában ne szavazzák meg Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselőt alelnöknek – írta az Euronews.

Múlt héten választották meg a parlamenti bizottságok elnökeit és alelnökeit, azonban egyrészt a szélsőséges Identitás és Demokrácia Csoport, illetve a Fidesz egyes jelöltjei nem kapták meg a szükséges többséget. Jóváhagyták Deutsch Tamás jelölését, két és fél évre alelnök lesz az Európai Parlamentben a költségvetési ellenőrző szakbizottságban. Gál Kinga is megkapta a többséget a biztonságpolitikai bizottságban. Elnapolták azonban a szavazást Hidvéghi Balázson kívül a kulturális bizottságban Bocskor Andrea és az alkotmányügyi bizottságban Trócsányi László esetében.

Az újabb alelnökjelölt-választás jövő héten lesz, az Európai Néppárt nem állít új jelölteket, vagyis egyelőre kérdéses, hogy eredményes lesz-e a szavazás. Ehhez az kell, hogy a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok egy része meggondolja magát.

Az European Civic Forum tagjai azért bírálták különösen Hidvéghi Balázst, mert a Fidesz egyik kommunikációs vezetőjeként részt vett az ellenzékkel, a civil szervezetekkel és a kritikus újságírókkal szembeni lejárató kampányokban. Szerintük az is sajnálatos, hogy éppen erre a pozícióra éppen a Néppártban felfüggesztett Fidesz állíthat jelöltet. A civilek azt is írták, hogy olyan politikust kell erre a tisztségre megválasztani, aki „elkötelezett híve a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogoknak” – úgy vélik Hidvéghi nem ilyen.

A levelet 23 európai országból (közötte 18 uniós tagállamból) írták alá a civil szervezetek, Magyarországról egyelőre a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyarországi Európa Társaság csatlakozott. A legtöbb aláíró szervezet lengyel (44), illetve román (41).