Öt tagállam vállalja át az olasz partoknál veszteglő menedékkérőket

2019.07.31. 14:01 Módosítva: 2019.08.21. 13:45
Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg és Portugália ajánlotta föl a segítségét, átvállalják azt a 131 menedékkérőt, akiket az olasz hatóságok nem engednek partra szállni Szicíliában.

Öt európai ország vállalt felelősséget azért a 131 bevándorlóért, akik a Bruno Gregoretti nevű hajó fedélzetén várakoznak a szicíliai partoknál, és akiknek az olasz hatóságok nem engedik, hogy partra szálljanak. A hajó utasait Málta mellett emelték ki a tengerből. Az Euronews arról számolt be, hogy ugyanazon a napon, amikor őket kimentették, több, mint száz másik ember valószínűleg életét vesztette Líbia partjainál.

A Bruno Gregoretti a hétvégén a szicíliai Szirakúza közelében, Augustában kötött ki. Akkor 16 kiskorú leszállhatott a hajóról. Korábban egy terhes nő és a családja is a szárazföldre léphetett Cataniában. A többieknek a hajón kellett maradniuk.

Franciaország, Németország, Írország, Luxemburg és Portugália fogja átvenni őket Olaszországtól, az olasz katolikus egyház segítsége mellett, mondta az Európai Bizottság egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek.

A Ligát vezető Matteo Salvini olasz belügyminiszter tavalyi beiktatása óta keményen fellép a bevándorlás ellen. Az olasz hatóságok azóta több alkalommal is megtagadták a kikötési engedélyt olyan hajók esetében, amelyeknek a fedélzetén a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók tartózkodtak. Ezzel szeretné rákényszeríteni a többi európai uniós országot, hogy találjanak közös megoldást a bevándorlás kezelésére és a menedékkérők fogadására.

Az eddig érkező hajók utasairól a mostani alkalomhoz hasonlóan, egyszeri, önkéntes felajánlások alapján gondoskodtak különböző uniós országok. A hírek szerint azonban alakul egy olyan állandó mechanizmus, amely kiszámíthatóvá tenné, hogy melyik tagállamra hány menedékkérő jut. Emmanuel Macron francia elnök két hete jelentette be, hogy 14 tagállam támogat egy ilyen mechanizmust.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Hírek