Orbán: Jó döntés volt Von der Leyen támogatása

D MTI20190801001
2019.08.01. 13:35 Módosítva: 2019.08.01. 15:38
A következő Európai Bizottság munkaprogramjának előkészítése miatt találkozott Brüsszelben Ursula von der Leyen, a Bizottság leendő elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. Ennél több részletet nem árult el a testület, a magyar kormányfő azonban a közmédiának nyilatkozva azt mondta, hogy úgy tűnik, jó döntés volt támogatni von der Leyent.

Európai bizottsági források szerint úgynevezett technikai értekezletet tartott Orbán Viktor és Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság következő elnöke hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt, az eseménynek azonban semmilyen sajtómegjelenése nem volt, mindössze egy protokollfotó készült a kézfogásról. Megérkezésekor a magyar miniszterelnök azt mondta a Politico újságírójának: „Remélem, ez a Bizottság más lesz.”

A találkozó után nem tartottak sajtótájékoztatót, nem adtak ki közleményt, úgy tudjuk, a menetrend az volt, hogy Ursula von der Leyen ismertette főbb elképzeléseit, politikai menetrendjét, majd ugyanezt tette Orbán Viktor is, a következő EU Bizottság és a magyar kormány közötti együttműködésre vonatkozóan. Ugyanakkor egy ilyen megbeszélésen semmiféle megállapodás, döntés nem születik, csak a pozíciók bemutatása történik meg.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy hiába döntötték el a tagállamok és az Európai Parlament, hogy novembertől Von der Leyen lesz a bizottsági elnök, a biztosi kollégium még alig körvonalazódik, a megválasztott elnöknek pedig nagyon korlátozott a hatásköre – tájékozódik, előkészít. Ennek azonban része lehet, hogy a megnevezett magyar biztosjelölt, Trócsányi László milyen portfóliót kaphat. Az előző fideszes biztos, Navracsics Tibor talán a legkisebb súllyal bíró területért felelt az elmúlt öt évben.

Ursula von der Leyen a napokban több tagállami vezetővel találkozott, egyeztetett a francia elnökkel, a cseh, a lengyel, a spanyol és a horvát miniszterelnökkel is. Emmanuel Macronnal például a klímacélokról, biztonságról és a digitalizációról beszélt, Pedro Sánchez spanyol kormányfővel pedig a klímaváltozás mellett a migrációról, a Szociális Európa programról és a nemek közötti egyenlőségről.

Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andrejeva a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez a találkozó a következő bizottsági ciklus munkaprogramjának előkészítéseként értékelhető, és ahogy a jelenleg hivatalban lévő bizottsági elnök, úgy Ursula von der Leyen is szoros kapcsolatban áll a tagállamok kormányfőivel.

Brüsszelben Orbán Viktor nem adott lehetőséget magyar újságíróknak arra, hogy első kézből tájékozódhassanak a tárgyalásról. Később a magyar miniszterelnök az M1-nek azt mondta, hogy 

jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani és pragmatikus életösztönű vezetőket választani.

Ursula von der Leyent olyan politikusként jellemezte, „akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben”. Ezek közé sorolta a gyermekek, a családok jövőjét és a biztonságot, de közös szándéknak nevezte egy közös európai haderő, hadiipar kifejlesztését is.

„Ursula von der Leyen érzékenyen közelít az olyan kényes kérdésekhez is, mint a migráció, e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni” – tette hozzá Orbán Viktor az MTI szerint. „Hogy ezután mi történik, majd meglátjuk”, de az ésszerű megoldások elérésére ma nagyobb az esély, mint korábban vagy bármely más jelölt esetén lett volna – mondta.

(Borítókép:   Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén.- fotó:  Szecsődi Balázs / MTI)