Von der Leyen találkozott Trócsányival

2019.08.08. 12:40
Informális, bemutatkozó beszélgetést folytatott a magyar biztosjelölt Trócsányi László az Európai Bizottság leendő elnökével. Ursula von der Leyen egy napon találkozott valamennyi visegrádi ország jelöltjével. Úgy tűnik, a szlovénok is azt a portfóliót szeretnék, mint a magyarok.

Kedden Brüsszelben találkozott Ursula von der Leyen és Trócsányi László – adta hírül a Politico. Az Európai Bizottság új elnöke nemcsak a magyar politikussal, hanem a többi visegrádi ország jelöltjével is találkozott, sőt, rajtuk kívül fogadta a szlovén és a két portugál jelöltet is. Utóbbira az a magyarázat, hogy Von der Leyen azt kérte a tagállamoktól, delegáljanak egy férfi és egy női politikust, eddig azonban ennek a kérésnek csak a portugálok tettek eleget.

Eddig egyébként tíz női jelölt van, bár néhány ország még nem nevezte meg hivatalosan, hogy kit szán a következő biztosi kollégiumba. Bizottsági forrásokból úgy értesültünk, hogy a magyar biztosjelölt és Ursula von der Leyen informális, bemutatkozó beszélgetést folytatott.

Ami Trócsányi László lehetséges portfólióját illeti, több magyar kormányzati megnyilatkozás is arra utal, hogy a bővítési tárcát tartanák megfelelőnek. Ugyanerre a pozícióra jelentkeznek a szlovénok is, akik az ország mostani, EU-hoz delegált nagykövetét jelölték biztosnak.

A következő Európai Bizottság november 1-jén lép hivatalba, amennyiben az Európai Parlament is elfogadja az új biztosi testület összetételét.