Nagy-Britannia nem jelöl új EU-s biztost

2019.08.23. 20:26 Módosítva: 2019.08.23. 20:28
Távozó országként nem fogunk részt venni az új Európai Bizottság munkájában, ezért csak zavaró tényező lenne, ha megneveznénk egy új biztost – mondta a brit brexit-ügyi miniszter.

Nagy-Britannia nem nevez ki brit biztost az ősszel hivatalba lépő új Európai Bizottságba. Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU melletti állandó képviselője pénteken értesítette hivatalos levélben az uniós intézményeket a döntésről. A diplomata megerősítette Boris Johnson brit miniszterelnök július 25-i bejelentését, amelyben a kormányfő egyértelművé tette, hogy senkit sem fognak jelölni a pozícióra, de nem áll szándékukban akadályozni a biztosok kollégiumának megalakulását, ez a brit döntéstől függetlenül mehet a maga útján.

A szabályok szerint augusztus 26-ig kell megneveznie mindegyik uniós tagállamnak a jelöltjét a biztosi pozícióra. Ők alkotják majd az Európai Bizottságot vezető politikai testületet, a biztosok kollégiumát. A jelöltek között az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen osztja szét a feladatokat, aztán az Európai Parlament szakbizottságai is meghallgatják őket, mielőtt hivatalosan is megkezdhetik a munkájukat november elsején. Addig azonban nem alakulhat meg az új testület, amíg nincsen mindegyik tagállamnak uniós biztosa.

A tervek szerint az Egyesült Királyság október 31-én kilép az Európai Unióból, ezért a gyakorlatban nincs szükség rá, hogy kinevezzenek valakit. A britek nélkül zajló válogatási, meghallgatási és kinevezési folyamatot azonban elvileg meg lehetne támadni az unió bíróságán. Ezt a helyzetet tisztázza a pénteken elküldött hivatalos levél, amelyben a brit kormány zöld utat ad a Bizottságnak, hogy folytassa a munkát brit részvétel nélkül.

Távozó országként nem fogunk részt venni az új Európai Bizottság munkájában, ezért csak zavaró tényező lenne, ha megneveznénk egy új biztost

– nyilatkozta Steve Barclay brexit-ügyi miniszter. – Ez a döntés az Egyesült Királyság kilépésre való előkészületeinek a része, és azt célozza, hogy az EU-val kialakítandó jövőbeli kapcsolatokra koncentrálhassunk, miközben új, kedvező együttműködések kialakításán dolgozunk a világ többi részével is.”

Boris Johnson új megállapodásban bízik

Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön Párizsban arról beszélt, hogy újabb megállapodást szeretne kötni a brit európai uniós tagság megszűnéséről és a kilépés feltételrendszeréről, és szerinte ez el is érhető a jelenlegi október 31-i határidőig. 

A tárgyalásokban évek óta tartó patthelyzet azonban mit sem változott Boris Johnson beiktatása óta. Az EU továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Nagy-Britannia kötelezze el magát amellett, hogy amíg nem rendezik megnyugtatóan az ír–északír határ által okozott bonyodalmakat, addig Nagy-Britannia maradjon az európai vámunió része. A brit országgyűlés többsége pedig továbbra sem hajlandó megadni ezt a biztosítékot.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön azt mondta: a brit kormányfőn múlik, hogy milyen sorsot választ Nagy-Britanniának. Bár a megállapodás nélküli brexit nincs az EU ínyére, a blokk készen áll arra is – tette hozzá.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !