Újabb fideszesből nem lesz most EP-bizottsági alelnök

D KOS20190716010
2019.09.03. 13:05 Módosítva: 2019.09.06. 11:00
Hidvéghi Balázs sem lesz egyelőre európai parlamenti bizottsági alelnök, Trócsányi László után az ő jelölése is lekerült egy időre a napirendről. Hidvégit a magyar kormányt gyakran bíráló állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottság egyik alelnökének jelölte a Fidesz, a döntést azonban nagyon sok bírálat érte. A Fidesz álláspontja szerint "Gyurcsányék" és a "bevándorláspárti Soros-hálózat" áll a történtek hátterében.

Hivatalosan is megerősítette az Európai Parlament sajtószolgálata, hogy Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő bizottsági alelnökségének ügyében az eredetileg tervezett időpontban, vagyis szerdán délután nem fog döntés születni. Hidvéghit a Fidesz még júliusban jelölte az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság egyik alelnökének, azonban már akkor a parlamenten belül és azon kívül is élénk tiltakozást váltott ki az ügy, ezért a szavazást szeptember 4-re halasztották – most azonban ismét lekerült az ügy a napirendről.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke így kommentálta az ügyet a Facebookon: “A Néppárt megértette, hogy azok után, hogy a Fidesz feldúlta a Magyar Köztársaságot, képviselőit senki nem fogja megválasztani. Ezért aztán, hogy megmeneküljenek egy kínos vereségtől, Hidvéghit már el se merik indítani.”

Tegnap megírtuk, hogy Trócsányi László visszalépett az Alkotmányügyi Bizottság alelnöki tisztségétől arra hivatkozással, hogy mivel hivatalosan is Magyarország uniós biztos-jelöltje lett, a két tisztséget nem tudja összeegyeztetni.

Trócsányi és Hidvéghi helyére is az Európai Néppártnak, azon belül a Fidesznek van joga jelöltet állítani. A harmadik, függőben lévő fideszes alelnök-jelölt Bocskor Andrea a Kulturális Bizottságban, az ő esetében – egyelőre – szeptember 23-án vagy 24-én dönt a szakbizottság.

Kértük az ügyben a Fidesz-KDNP EP-frakciójának reakcióját is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Update:

Megérkezett a fideszes képviselőcsoport válasza, amelyet szó szerint, teljes terjedelmében közlünk:

"Annyira lehangoló Gyurcsányék áskálódása az Európai Parlamentben. Egyszerűen képtelenek megemészteni a magyar emberek döntését és szembe mennek az európai parlamenti választás eredményével, ahol a DK leszerepelt, a Fidesz-KDNP pedig elsöprő győzelmet aratott. Gyurcsányék azzal, hogy az európai parlamenti bizottságokban a magyar kormánypárti európai parlamenti képviselők ellen áskálódnak, meg akarják változtatni a magyar emberek akaratát és a választások eredményét.

A bevándorláspárti Soros-hálózattal együtt azért akarják megakadályozni a fideszes képviselők kinevezését, mert  így akarják elhallgattatni a magyar emberek hangját az új Európai Parlamentben, és az olyan bizottságokban, mint a LIBE, ami eddig a bevándorláspárti javaslatok első számú előkészítője volt.

Más bizottságokban is meg akarták akadályozni képviselőink (Gál Kinga és Deutsch Tamás) alelnöki kinevezését, és azt is meg akarták akadályozni, hogy Járóka Lívia az EP alelnöke legyen, de áskálódásuk kudarcot vallott. A Fidesz-KDNP továbbra is kiáll a magyar emberek érdekei mellett és valamennyi, a magyar emberek támogatása révén nekünk járó helyért meg fogunk küzdeni" - áll a közleményben.

(Borítókép: Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)