Von der Leyen kihirdette az új Európai Bizottság névsorát

000 1K15JU
2019.09.09. 14:41
Az Európai Bizottság leendő elnöke elfogadta a tagállamok javaslatait. Magyarország jelöltje Trócsányi László. A biztosoknak szánt portfóliókról keddig alkudozhatnak még.

Nem okozott nagy meglepetéseket az Európai Bizottság leendő tagjainak listája, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a testület leendő elnöke, Ursula von der Leyen. Magyarország biztosjelöltje Trócsányi László annak ellenére, hogy a román és a francia kormányok emberi mellett ő volt az egyik legtöbbet kritizált politikus. Az aggályok dacára Von der Leyen elfogadta a nemzeti kormányok javaslatait, kedden pedig az is kiderül, kinek melyik tárcát szánja. Trócsányi a legtöbb forrás szerint a nemzetközi segélyezésért vagy a katasztrófavédelemért felelős biztos lehet.

Ursula Von der Leyen javaslata az új Európai Bizottságra

Ausztria: Johannes Hahn

Belgium:Didier Reynders

Bulgária: Marija Gabriel

Ciprus: Sztella Kiriakidész

Csehország: Věra Jourová

Dánia: Margrethe Vestager

Észtország: Kadri Simson

Finnország: Jutta Urplainen

Franciaország: Sylvie Goulard

Görögország: Margarítisz Szkínász

Hollandia: Frans Timmermans

Horvátország: Dubravka Šuica

Írország: Phil Hogan

Lengyelország: Janusz Wojciechowski

Lettország: Valdis Dombrovskis

Litvánia: Virginijus Sinkievičius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Magyarország: Trócsányi László

Málta: Helena Dalli

Olaszország: Paolo Gentiloni

Portugália: Elisa Ferreira

Románia: Rovana Plumb

Spanyolország: Josep Borell (róla már biztosan tudni, hogy az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz)

Svédország: Ylva Johansson

Szlovákia: Maroš Šefčovič

Szlovénia: Janez Lenarčič

Kérdéses jelöltek

Von der Leyen kérésének megfelelően Románia eredetileg egy férfi és egy női politikust is javasolt a pozícióra. Közülük Rovana Plumbot választották, akit a román Szociáldemokrata Párt egykori, korrupció miatt három év börtönbüntetésre ítélt vezetőjéhez fűznek gyanús szálak.

A francia Sylvie Goulard is tagja lehet az új Európai Bizottságnak, pedig a francia sajtóban továbbra is téma, hogy európai parlamenti képviselősége idején visszaélés történt az asszisztensek bérével. A francia Le Point hetilap úgy tudja, Goulard a nyáron összesen 45 ezer eurót (körülbelül 15 millió forintot) fizetett vissza az uniós kasszába. Az Európai Bizottság szóvivője, Mina Andreeva hétfőn elmondta: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) független intézmény, nem tartozik az Európai Bizottságra, hogy folytatnak-e eljárást Goulard ellen vagy sem.

Az Európai Parlament azonban egész biztosan nem lesz ennyire elnéző a biztosjelöltekkel szemben, akiknek először a portfóliujukkal megegyező EP-s szakbizottság előtt kell számot adniuk a szakmai felkészültségükről. Majd a plenáris ülés az egész bizottsági testületről dönt, és ha csak egy-két olyan biztosjelölt van, amely az EP-képviselők többsége számára szakmailag vagy erkölcsileg elfogadhatatlan, az egész Von der Leyen-testületet leszavazhatják.

A hétfőn nyilvánosságra hozott lista érdekessége, hogy továbbra is adottnak veszi Nagy-Britannia október 31-i távozását az EU-ból. A brit kormány ugyan nem jelölt biztost, de a Brexit soha véget nem érő történetét ismerve már felmerült a kérdés, hogy mégis szükség lenne egy biztosra. Mina Andreeva szóvivő azonban határozottan állítja: az Európai Bizottság azzal számol, hogy Nagy-Britannia tagsága másfél hónap múlva megszűnik.

(Borítókép:  Frederick Florin / Reuters)