Mellényúlt Von der Leyen az "európai életmódot védő" tárcával

2019.09.11. 20:49
Békét akart, de vitát kavart az Európai Bizottság leendő elnöke azzal, hogy létrehozta az európai életmód védelméért felelős biztosi portfóliót. Az Európai Parlament már most fogadkozik, hogy elkaszálja a szélsőjobboldali retorikát idéző tárcát.

„Az európai életmód védelméért felelős tárca egy kalap sz...r. Az Európai Parlament mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy soha ne jöhessen létre” – jelentette ki Claude Moraes brit munkáspárti EP-képviselő, az állampolgári jogi és belügyi szakbizottság előző elnöke szerdán egy konferencián az EP-ben. Holland liberális kollégája, Sophie in’t Veld közleményében „hamis portfóliónak” hívta a görög Margaritísz Szkínásznak szánt posztot.

Egy megdöbbentően bonyolult biztosi tárca képe bontakozik ki abból a megbízólevélből, amelyet az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula Von der Leyen írt Szkínásznak. Az európai életmód védelmét szolgáló biztosi portfólióban az alábbi feladatok várnak a görög biztosjelöltre:

  • A modern kihívásoknak megfelelően átalakítani a munkaerőpiacot, különös hangsúlyt fektetve az oktatásra és készségfejlesztésre, ifjúságpolitikára és sportra, az esélyegyenlőség és a sokszínűség tiszteletére, valamint a bevándorlók és menekültek integrációjára a társadalomban.
  • Közös nevezőt találni a migráció kérdésében új bevándorlási és menedékjogi paktum, illetve a legális bevándorlás jogi kereteinek kidolgozásával.
  • Létrehozni az Európai Védelmi Uniót, ami megerősíti a külső és belső biztonság közötti kapcsolatot, valamint hatékonyan megelőzi és reagál a hibrid biztonsági fenyegetésekre.

A magyar közvélemény számára bizonyára ismerős az a retorika, amely az európai munkahelyek és kultúra védelmét kapcsolja össze a migrációtól való félelemmel, a bevándorlók integrációjával és a hatékonyabb védelempolitikával. A gondolatmenet rendre megjelenik a lengyel kormánypárt és az olasz kormányból nemrég távozott Északi Liga, illetve a szélsőjobbos német AfD vagy holland Szabadságpárt politikusainak beszédeiben is. Ám az európai politikai szereplők jelentős részének szemében elfogadhatatlan.

„Groteszk az a célzás, hogy az Európaiakat meg kell védeni a külső kultúráktól. Határozottan visszautasítjuk ezt a narratívát”

– írja in’t Veld képviselő. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szóvivője a Twitteren „aggasztó üzenetként” jellemezte Von der Leyen bejelentését , míg az európai Zöldek frakcióvezetője, Ska Keller „ijesztőnek”. Nem azért gondolják ezt a mérsékelten konzervatív, zöld, liberális, szociáldemokrata és szélsőbalos politikai erők, mert kifejezetten azt szeretnék, hogy tömegével érkezzenek Európába a bevándorlók. Hanem azért, mert

súlyos szakmai hiba, ha a menekültügy, a társadalmi integráció és a védelempolitika területei összemosódnak, mert egyes társadalmi csoportok megbélyegzéséhez, kirekesztéséhez és hosszabb távon erőszakhoz vezethet.

A legnehezebb helyzetben a magát közép-jobboldali politikai erőként definiáló Európai Néppárt (EPP) van. A Von der Leyen pártját, a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) és a Fideszt is magában foglaló pártcsaládnak úgy kell reagálnia a politikai közbeszéd jobbratolódására, hogy elhatárolódik a szélsőjobbtól, de a kirekesztő és populista gondolatok iránt fogékony szavazóit is megtartja. Ilyen kísérlet volt az EP-választások előtt kiadott programjuk, amely már pedzegette az Európai Védelmi Unió kérdését. 

Az európai életmód biztosi portfóliója is abba a kísérletsoroztba illik tehát, amely a konzervatív pártcsalád Fideszt is magában foglaló jobbszárnya, illetve a mérsékeltebb erők között teremtene kompromisszumot.

Ugyanakkor az ötlet a politikai spektrum összes többi szereplőinek a tiltakozásán túl a pozíció komoly szervezetmenedzsment-kérdéseket is felvet, hiszen az említett témák egy sor másik biztosnál is megjelennek. Egyelőre nem tudni, Szkínásznak hogyan kell együttműködni a leendő belügyi biztossal, Ylva Johanssonnal, akinek a megbízólevél szerint szintén meg kell reformálnia bevándorlás- és menekültügyi rendszert. Hasonlóképpen, a külügyi főképviselő Josep Borrell-től sem lehet elvitatni, hogy fontos szerepe lesz az EU védelmének kialakításában. Nem is beszélve arról, hogy létezik innovációs és ifjúságügyi, valamint gazdasági tárca is.