Miskolctól a szlovák határig épül autópálya uniós pénzből

2019.09.11. 13:32 Módosítva: 2019.09.11. 15:13
Az M30-as autópályát Tornyosnémetiig hosszabbítják meg 2022-ig. Az EU 182 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést.

Az Európai Unió is támogatja a Miskolctól a szlovák határon fekvő Tornyosnémetiig vezető M30-as autópálya építését, jelentette be az Európai Bizottság szerdán. A Kohéziós Alapból 552,6 millió eurót, azaz több mint 182 milliárd forintot szánnak a fejlesztésre. A tervek szerint 2022 februárjáig kell elkészülnie a 60 km-es autópályaszakasznak, amihez 48 hidat is építeni kell.

Az építkezés egy nagyobb projekt, a Baltikumot a Fekete- és Égei-tengerekkel összekötő „Via Carpathia" része. Az EU Kohéziós Alapja finanszírozza, amelynek az a célja, hogy azokat a régiókat fejlessze, ahol a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) nem éri el az uniós átlag 90 százalékát. Az érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is magába foglaló észak-magyarországi régió az unió legszegényebb régiói közé tartozik, ahol a bruttó nemzeti össztermék (GDP) az uniós átlagnak mindössze 46 százaléka.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már rég várták ezt az útfejlesztést, ami közvetlen módon teszi majd jobbá egymillió ember életét. A Magyarországot és Szlovákiát összekötő projekt gazdasági hasznot hoz majd a foglalkoztatásban és kereskedelemben a két ország számára" – nyilatkozta Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért és ifjúságpolitikáért felelős magyar biztos.

Tavaly tavasszal kezdték az építkezést

Az M30-as autópálya új szakaszának alapkövét tavaly márciusban tették le. A fejlesztést három szakaszban tervezik megvalósítani:

  • az első 10,4 kilométert a STRABAG Építő Kft. és a STRABAG AG konzorciuma építi meg nettó 39,9 milliárd forint értékben;
  • a 24,2 kilométeres második szakaszt a Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt. alakítja ki, mintegy nettó 75,4 milliárd forintból;
  • a 22,1 kilométeres harmadik szakaszt pedig a Hódút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. építi meg nettó 63,9 milliárd forintból.

A magyarepitok.hu az építkezés elindulásakor azt írta: a beruházás várhatóan 2021 harmadik negyedévére fejeződik be.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!  • Bérelnék
  • Bankszámla