Von der Leyen: Szükséges az európai életmód védelme

2019.09.16. 16:15
Kitart eredeti javaslata mellett Ursula von der Leyen, továbbra is fontosnak tartja, hogy az európai életmód védelmének külön biztosa legyen a következő Európai Bizottságban. Az új elnök szerint az uniós választásokba kívülről akarnak beavatkozni, belülről pedig populisták próbálnak destabilizálni - ez ellen fel kell lépni.

Szeptember 10-én jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke, hogy a következő kabinetben kinek milyen portfóliót szán. Trócsányi Lászlót fejlesztési és bővítési biztosnak kérte fel az új elnök. A legnagyobb megütközést az keltette, hogy egy új elnevezést használva, az európai életmód védelmére alelnöki minőségben a görög jelöltet, Margarítisz Szkínászt javasolta.

Az Európai Parlament liberális, zöld, szociáldemokrata és szélsőbalos frakciói rendkívül aggályosnak tartották a portfólió elnevezését és meghatározását is. Úgy vélték, hogy – kiindulva abból, amit Von der Leyen rögzített a Szkínásznak átadott megbízólevélben – súlyos szakmai hiba, ha a menekültügy, a társadalmi integráció és a védelempolitika területei összemosódnak, mert ez egyes társadalmi csoportok megbélyegzéséhez, kirekesztéséhez és hosszabb távon erőszakhoz vezethet.

Ursula von der Leyen válaszolt a kritikusoknak és kitart álláspontja mellett – vette észre a 444 a Politico cikkét. Von der Leyen egyrészt már a múlt héten a Twitteren leírta, hogy szerinte mit jelent az európai életmód védelme és a Lisszaboni Szerződés egyik cikkelyét idézte, amelyben az EU alapértékeit sorolják fel, mint például az emberi méltóság tiszteletét, szabadságot, demokráciát, jogállamiságot, az emberi jogok tiszteletét, illetve megemlíti a toleranciát, egyenlőséget és a szolidaritást is.

Von der Leyen ezen túl egy véleménycikket írt, ami hétfőn jelent meg több európai lapban. Ebben többek között arról írt, hogy az európai életmódunkért nagy árat kellett fizetni és áldozatokat kellett érte hozni, nem lehet magától értetődőnek venni. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az európai választásokba kívülről rendszeresen próbálnak beavatkozni, belülről pedig olcsó nacionalista szlogenekkel próbálják az EU-t destabilizálni. Azt is írta:

nem szabad, hogy elvegyék tőlünk a nyelvünket, ez is része annak, akik vagyunk.

Az Európai Parlament szakbizottságaiban szeptember 30-án kezdődnek a biztosjelölti meghallgatások, amelyek október 8-áig tartanak.

Az mindenesetre érdekes, hogy a jelek szerint Margarítisz Szkínász sem teljesen biztos abban, hogy jó nevet kapott-e a portfóliója. Twitter-oldalának fejlécén ugyanis az szerepel, hogy ő egy biztosjelölt, aki alelnökként a migrációért, biztonságért, szociális jogokért, oktatásért, sportért és kultúráért felel majd. Az európai életmód védelméről nincs szó.