Még egyértelműbben utasították el Trócsányi jelöltségét

D KOS20190716033
2019.09.30. 11:54 Módosítva: 2019.09.30. 16:17
A magyar és a román jelölt alkalmatlan az uniós biztosi pozícióra, erősítette meg az Európai Parlament jogi szakbizottsága a csütörtöki szavazás eredményét. A döntés Ursula von der Leyen kezében van.

Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román jelöltek összeférhetetlenség miatt alkalmatlanok uniós biztosnak és új jelöltre van szükség helyettük, állapította meg ismét az Európai Parlament jogi szakbizottsága (JURI).

A testület csütörtökön már döntött arról, hogy nem javasolja Trócsányi és Plumb kinevezését, de egy jog- és szövegértelmezési vita miatt az Európai Parlament elnöke, David Sassoli megkérte a szakbizottságot, hogy fogalmazzák meg pontosan, milyen megoldást tanácsolnak Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság leendő elnökének.

„A múlt heti levelünket kellett kiegészíteni azzal, hogy az érdekkonfliktust nem lehet feloldani és a jelöltek nem képesek a biztosi feladatot ellátni"

– nyilatkozta Manon Aubry francia EP-képviselő, a szélsőbaloldali GUE/NGL az EUrologus kérdésére a hétfői szavazás után. „ A következő lépés az lesz, hogy a nemzeti kormányoknak új jelöltet kell állítaniuk" – hangsúlyozta a politikus.

A teljes eljárásrend ennél kicsit bonyolultabb: előbb az EP-elnökének kell a levelet megvizsgálnia, és ha Sassoli ezúttal már elég konkrétnak találja a javaslatot, akkor továbbítja a dokumentumot Von der Leyennek. A Bizottság leendő elnökének elvileg még ekkor is lehetősége van arra, hogy egy újabb esélyt adjon a biztosjelölteknek arra, hogy tisztázzák magukat. De az EP szakbizottságának markáns véleménye után ezzel azt kockáztatná, hogy végül az egész bizottsági testületet utasítja vissza az EP plenáris ülése. Így nagy valószínűséggel Von der Leyen hamarosan új jelöltet kér Orbán Viktortól és  Viorica Dăncilă román kormányfőtől.

Az új jelölteknek is át kell menniük a JURI etikai vizsgálatán és a szakmai meghallgatáson. Az eljárásra elvileg a következő két hetet szánták, ugyanis az EP-nek az október 21-i héten tartandó plenáris ülésen szavaznia kellene az egész testületről. Ha a magyar és a román biztosjelöltek kiválasztása miatt nem tudják a szavazást megtartani, az új Európai Bizottság nem alakulhat meg a november 1-jei határidővel.

Az eljárásrend értelmében a jogi szakbizottság három lehetőség közül választhatott:

  • ha az összeférhetetlenség egyszerűen feloldható például azzal, hogy a biztosjelölt eladja a kompromittáló részvényeit vagy visszafizeti a hitelét, akkor arra tesznek javaslatot,
  • portfóliócserét ajánlanak,
  • megállapítják a teljes alkalmatlanságot, és új biztosjelöltet kérnek.

A bizottság azonban ragaszkodott a már csütörtökön kialakított álláspontjához, miszerint a két biztosjelölt alkalmatlan. Az alkalmatlanságról nem szavaztak újra, csak a levelek tartalmáról. Az EUrologus információi szerint Trócsányi esetében 12:8, Plumbnál 13:7 arányban szavazták meg a kiegészítést.

„Fura szavazás volt, mert úgy éreztük, nyomást gyakorolnak ránk. De így is megerősítettük a korábbi álláspontunkat: Trócsányi és Plumb egyetlen uniós biztosi posztra sem alkalmas" – jelentette ki Manon Aubry. Véleményét Sergey Lagodinsky német zöldpárti EP-képviselő, a jogi szakbizottság alelnöke is osztja: „Személyes véleményem az, hogy Trócsányi igazságügyi minisztersége alatt éveken át tartó szabálytalanságok vezettek ehhez a döntéshez: az ügyvédi irodájának adott megbízatások, az üzlettársának adott minisztériumi tanácsadói poszt" – mondta a politikus az ülés után. Lagodinsky szerint 

„a döntés győzelem, mert igazolja az Európai Parlament demokratikus erejét."

Trócsányi László legfrissebb közleményében is arról írt, hogy jogi útra akarja terelni az ügyet: „amikor egy jogászt sérelem ér, nincs más választása, mint hogy megfontolja, hogy az igazát az illetékes bíróság előtt védje meg." Az illetékes bíróság csak az Európai Unió Bírósága lehet, mivel az EP jogi szolgálata már a múlt héten elmondta az EUrologus kérdésére, hogy a döntés ellen nem lehet fellebbezni, mivel az eljárás a szabályoknak megfelelően zajlott. Igen kevés annak az esélye, hogy Trócsányi valóban meg tudná támadni a JURI etikai vizsgálatának szabályzatát az EU Bíróságán, de ha mégis, az eljárás évekig tarthat. Von der Leyen napokban várható döntését semmiképp nem érintheti.

„Ez a politikai lincselés, egy durva és gyáva akció a jogi bizottság baloldali erőinek a részéről. Trócsányit megbüntették azért, mert a jogi határzárral megvédte a magyar állampolgárokat" – mondta Szájer József fideszes EP-képviselő, a szakbizottság tagja a döntést követő sajtótájékoztatóján. 

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő úgy gondolja, hogy „Trócsányi többször is megbukott. Nehéz lehet a Fidesznek megértenie, hogy Európában nem az történik, amit ő szeretne, ám ha nem változtat, nem csak saját, de az egész ország tekintélyét rombolja tovább."

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő felemlegette, hogy Orbán Viktor egyszer arról beszélt, hogy politikai ügyekkel foglalkozik, üzleti ügyekkel nem. „Trócsányi viszont üzleti ügyekkel is foglalkozott, úgyhogy most európai politikai ügyekkel nem fog" – írta közleményében.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője büszke arra, hogy „Európa ismételten bebizonyította, hogy igenis meg tudja állítani Orbán Viktort és kormányát, és mi, európai magyarok számíthatunk az EU-ra."

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig reméli, hogy Orbán Viktor minél hamarabb új biztost küld, „aki nem vett részt személyesen az illiberális állam kiépítésében."

(Borítókép:  Trócsányi László az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. - fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla