Várhelyi Olivért terjesztette fel biztosjelöltnek a magyar kormány

2019.09.30. 17:17 Módosítva: 2019.10.01. 02:01
Orbán Viktor hétfőn este megerősítette, hogy Várhelyi Olivért, az EU-hoz akkreditált állandó képviselet vezetőjét javasolta új magyar biztosjelöltnek. Korábban erről a Reuters hírügynökség és más uniós források is megerősítették az EUrologus értesülését, hogy Várhelyi lehet az új biztosjelölt Trócsányi László helyett.

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn még egyértelműbben utasította el Trócsányi László és a román Rovana Plumb EU-biztosi jelöltségét, így az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli továbbította a levelet Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság leendő elnökéhez.

Trócsányi László helyett Várhelyi Olivért, az EU-hoz akkreditált állandó képviselet vezetőjét jelölheti biztosnak Orbán Viktor – írta egy magas rangú uniós tisztviselőre hivatkozta a Reuters hírügynökség. Az EUrologus pénteken már beszámolt arról, hogy Orbán B terve a brüsszeli nagykövet lehet akkor, ha volt igazságügyi miniszter összeférhetetlensége miatt új jelöltet kérnek

Orbán Viktor aztán hétfőn este a finn miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón megerősítette Várhelyi jelölését.

Várhelyi Olivér
Várhelyi Olivér
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI

A két alkalmatlannak talált biztosjelölt keddre és szerdára tervezett szakmai meghallgatásait a jogi szakbizottság döntése után már elhalasztották.

Bár elvi lehetősége volt annak, hogy Von der Leyen újabb lehetőséget ad Trócsányinak és Plumbnak, a döntés politikai kockázata miatt erre kevés esély volt.

Ugyanis ha Von der Leyen ilyen élesen szembemenne az Európai Parlament akaratával, ami az etikai vizsgálat után kétszer is megerősítette, hogy Trócsányi és Plumb anyagi és egyéb érdekei összeegyeztethetetlenek a biztosi pozícióval, azzal kockáztatná, hogy a plenáris ülés végül az egész leendő Bizottságot visszautasítsa.

Orbán a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Ursula von der Leyen délután kérte meg őt, hogy jelöljön másik biztost. Brüsszeli intézmények folyosóin hétfő délután már villámsebességgel terjedt a pletyka, hogy Várhelyi Olivér lehet Orbán újabb jelöltje.

A diplomata az elmúlt huszonöt évben végig uniós politikával foglalkozott az Európai Bizottságban, különböző minisztériumokban, illetve dolgozott Magyarország EU-csatlakozásán is. 2011-től az állandó képviselet  vezetőjének helyettese volt,  2014 óta pedig vezetője.

Románia új jelöltet javasol az Európai Bizottságba az Európai Parlament (EP) jogi bizottságában (JURI) leszavazott Rovana Plumb helyett 

Viorica Dancila miniszterelnök szerint Plumbbal semmilyen valós gond nincs, semmilyen összeférhetetlenségi probléma nem merült fel. A szociáldemokrata politikus Plumb elutasítását politikai játszmáknak, a román jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis román államfő ellenséges lobbijának tulajdonítja, és a JURI bizottság döntését a román és az európai jogrend közötti konfliktus megnyilvánulásaként értelmezte. 

(MTI)