Orosz propaganda: Greta Thunberg egy totalitárius hullám prófétája

2019.10.03. 10:35
A legváltozatosabb összeesküvés-elméletek születnek a Kreml-közeli médiumokban Greta Thunberg kapcsán, aki ezekben nemcsak egy új világvallás terjesztője, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy Soros György leigázza a népeket. Az EU egyik részlege azzal foglalkozik, hogy kiszűrje az orosz eredetű álhíreket.

„Egy beteg lány, aki épp olyan ostoba, mint amilyen naiv”, ráadásul „egy új totalitárius hullám prófétája”, aki a radikális iszlámhoz hasonló eszmerendszert akar adni a kereszténység utáni nyugati világ számára 

– így összegezhető a mondandója az orosz állami televízió riportjának, amely a 16 éves Greta Thunberg svéd klímaaktivistáról szól. Ez az összeállítás csak egyik eleme annak a kampánynak, amelyet a Putyin-barát média terjeszt Oroszországból kiindulva, több nyelven, más országokat is megcélozva. Ugyanezek a gondolatok a magyar propagandamédiában is rendre visszaköszönnek.

A jelenségre az Európai Unió külügyi szolgálatának a dezinformációra szakosodott részlege hívta fel a figyelmet, amely folyamatosan monitorozza a Kremlből kiinduló üzeneteket, az elmúlt négy évben több mint 6500 félrevezető hírt azonosítottak. A Greta Thunberggel szembeni kampány az ENSZ múlt heti klímacsúcsa után rendkívül felerősödött. Ezekben a dezinformációs anyagokban közös elem volt, hogy a fiatal lány fellépése egy nagy nemzetközi összeesküvés része. Visszatérő üzenet, hogy Thunberget eszköznek tekintik, akit kihasználnak az ökofasiszta bürokraták, akik ezzel Oroszország és Kína ellen hangolják a világot.

Egy orosz think-thank spanyol nyelvű elemzésében már Soros György is szerepet kap. Szerintük a filantrópnak az a célja, hogy egy új, környezetvédő vallás segítségével megdöntse a nyugati kapitalista világrendet, a pénzét pedig arra használja, hogy az embereit az egész világon hatalmi pozícióba jutassa.

A Rosszinszkaja Gazeta egy svéd szélsőséges honlap alapján számolt be arról, hogy a svéd szociális szolgálatok Greta Thunberg szüleit gyermekbántalmazással gyanúsítják, és már ki is hallgatták őket az ügyben. A valóság azonban az, hogy ezt egy svéd szélsőséges portál terjeszti, a lány szülei ellen semmiféle eljárás nem indult.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.