A francia biztosjelölt megbukott az EP-s meghallgatásán

2019.10.10. 14:40 Módosítva: 2019.10.10. 16:04
Elsöprő többséggel utasították el Sylvie Goulard-t, aki másodszor sem tudta meggyőzni az őt kérdező európai parlamenti szakbizottságok tagjait a szakmai felkészültségéről. November 1-jén szinte már biztosan nem áll munkába az új Európai Bizottság, és a magyar biztosjelölt esélyei is változhatnak.

Megbukott a szakmai meghallgatásán Sylvie Goulard francia biztosjelölt. Goulard-t csütörtökön másodjára kérdezték ki az Európai Parlament illetékes szakbizottságai, miután az első megmérettetésen múlt héten etikai és szakmai problémák is felmerültek vele szemben. Az Európai Bizottság leendő elnökének így már nemcsak a magyar és a román, hanem a francia biztosi posztra is új jelöltet kell állítania.

Az EUrologus információ szerint 82-en nemmel szavaztak és 29-en támogatták Sylvie Goulard-t a belső piaci és ipari szakbizottságok által tartott csütörtöki meghallgatáson.

Az EP Goulard-t érintő döntése hatással lehet a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér esélyeire is, mivel az Európai Bizottságban a szakmai hozzáértés mellett a nemi és földrajzi szempontok is érvényesülnek. Ha Emmanuel Macron egy férfit szeretne jelölni Sylvie Goulard helyett, nagyobb lesz a nyomás a magyar és a román kormányon, hogy valamelyikük vagy mindkettőjük női pályázókat javasoljanak.

Etikai és szakmai problémák is felvetődtek

Goulard-nak egyrészt nem sikerült meggyőznie arról az EP-képviselőket, hogy képes lesz irányítani azt a szerteágazó tárcát, amellyel a Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen megbízta. Goulard az eredeti tervek szerint három politikaterületért is felelne: digitális gazdaság és társadalom, európai ipar és belső piac, hadiipar és űrkutatás. 

Másrészt, ami a magyar biztosjelölttel szemben folytatott vizsgálat után különösen érdekes: etikai problémákról is szó esett vele kapcsolatban. Sylvie Goulard két évvel ezelőtt, még európai parlamenti képviselőként egy amerikai politikai elemzőintézettől, a Berggruen Institute-tól 

HÁROM ÉVEN ÁT HAVI 10-13 EZER EURÓS (3,3-4,3 MILLIÓ FORINTOS) FIZETÉST KAPOTT AZÉRT „HOGY AZ EURÓPAI ÉRTÉKEKET NÉPSZERŰSÍTSE.”

Goulard-nak 2017 júniusában az EP-s pénzügyei miatt le kellett mondania a francia védelmi miniszteri posztjáról. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala idén szeptemberben is nyomozott az akkor már biztosjelöltnek számító Goulard ügyében. Azt gyanították, hogy az uniós költségvetésből olyan EP-asszisztenseket is fizetett, akik aztán Franciaországban a pártnak dolgoztak. Az Európai Parlament szóvivője szeptember elején bejelentette, hogy Goulard visszafizetett egy kisebb összeget. A francia sajtó aztán kiderítette, hogy a kisebb összeg 45 ezer euró, azaz körülbelül 15 millió forint volt.

Míg Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltet az anyagi és egyéb érdekeik összeférhetetlensége miatt még azelőtt alkalmatlannak találták a biztosi pozícióra, hogy a szakmai meghallgatásukra sor került volna, Emmanuel Macron francia elnök jelöltjét, Sylvie Goulard-t átengedték az etikai szűrőn. Az etikai vizsgálatot folytató jogi szakbizottságnak az elmúlt két hétben sokan a szemére hányták, hogy kettős mércét alkalmazott az európai politikában kevésbé népszerű magyar és román kormány jelöltjeivel szemben, míg a francia elnök emberét minden gond nélkül elfogadták.

A Néppárt bukott a magyar jelölttel, a szocialisták a románnal: a liberálisoknak is veszíteniük kellett egy nagyot

Egyes vélemények szerint Goulard annak köszönhette, hogy nem bukott már el korábban, hogy a két nagy pártcsalád, szociáldemokraták és a Néppárt képviselői annyira el voltak foglalva az egymás ellen vívott harccal, illetve a saját jelöltjeik: a magyar Trócsányi László és a román Rovana Plumb megmentésével, hogy a harmadik legnagyobb politikai erő, a liberális-centrista Renew Europe jelöltjére már nem maradt energiájuk. Ugyanakkor, az EUrologus olyan fejtegetést is hallott, hogy

a Néppárt és a szocialisták direkt intézték így a dolgot, hogy igazán nagyot üthessenek Emmanuel Macronon,

akire haragudnak, amiért keresztbe tett az EP-frakciók által javasolt Manfred Weber és Frans Timmermans európai bizottsági elnöki ambícióinak.

Goulard tehát átment a jogi szakbizottság vizsgálatán, de az EP belső uniós piaci, illetve ipari és kutatási szakbizottságait nem győzte meg az első meghallgatásán, ezért csütörtökön másodszor is kikérdezték. Ezután a szakbizottságok koordinátorai szavaztak, de nem lett meg a sikerhez szükséges kétharmados többség. Végül a szakbizottságok teljes tagsága szavazott: 82:29 arányban utasították el.

Azzal, hogy a Renew Europe jelöltje is elbukott, a parlamenti többséget birtokló három nagy frakció mindegyike elkönyvelhet magának egy vereséget a biztosok kinevezéséről zajló vitákban. Ursula von der Leyen dolga ezzel nehezebbé válik, hogy megtalálja a törékeny egyensúlyt a politikai és szakmai érdekek, illetve a földrajzi és nemi egyensúly fenntartása között a kinevezéseknél. Az már most valószínű, hogy a november 1-jei határidőt nem tudják majd tartani, és az új Bizottság csúszással kezdheti meg a munkáját.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás