Von der Leyen időt kér, miután 26 biztosjelöltből hármat visszautasított az EP

2019.10.10. 19:43

Közleményt adott ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke azután, hogy az Európai Parlament három nagy pártcsaládjának – a szociáldemokraták, az Európai Néppárt és a Renew Europe – frakcióvezetőivel találkozott csütörtök délután.

Von der Leyen „demokratikus és átlátható eljárásnak" nevezi a folyamatot, amelynek során az általa javasolt 26 biztosjelöltből hármat visszautasított az EP. Trócsányi László és a román biztosjelölt után csütörtökön a francia biztosjelölt Sylvie Goulard-t szakmai és etikai kifogások miatt az Európai Parlament belső piaci és ipari szakbizottságai szavazták le.

A leendő bizottsági elnök hosszasan sorolja az EU-ra váró kihívásokat, majd kijelenti, hogy „az Európai Parlamenttel együttműködve fel kell gyorsítani a folyamatot, hogy Európa hatékonyan cselekedhessen. De az érintett feleknek időt kell szánniuk arra is, hogy alaposan megfontolják a következő lépéseket."

Az elképesztően körülményes módon megfogalmazott dokumentum soraiból azonban ki lehet olvasni azt is, hogy Von der Leyen sem biztos benne, hogy az eredeti tervek szerint szavazhat-e az Európai Parlament október 23-án az új Európai Bizottságról, és a testület meg tudja-e kezdeni a munkáját november 1-jén.