Az EP leszavazta, hogy a tagállamok gyúrjanak rá a menekültek földközi-tengeri mentésére

2019.10.24. 18:36

Elutasította az Európai Parlament a földközi-tengeri kutatás-mentésről szóló állásfoglalást csütörtökön Strasbourgban. Az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) már elfogadott dokumentum arra kérte volna fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen új javaslatot az európai menekültügyi rendszer reformjára, illetve felszólította a tagállamokat, hogy fokozzák a kutatási és mentési műveleteiket, és biztosítsák az ehhez szükséges eszközöket és személyzetet, mivel nemzetközi jogi kötelezettség a fuldoklókat kimenti a tengerből.

Az állásfoglalás a német, francia, olasz és máltai belügyminiszterek szeptember 23-i találkozóján elfogadott egyezségre is utalt, amely önkéntes és szigorú rendszerrel oldotta volna meg a tengerből kimentett menedékkérőknek a tagállamok közti elosztását. Az EP arra akarta felkérni a tagállamokat, hogy csatlakozzanak kezdeményezéshez.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, a LIBE szakbizottság tagja közleményében üdvözölte, hogy a plenáris ülés nem támogatta a javaslatot, mivel az véleménye szerint " meghívóként szolgált volna több millió bevándorló számára. A javaslat azt az üzenetet akarta közvetíteni, hogy bárki nyugodtan elindulhat Európába, hiszen a tisztázatlan hátterű NGO-k úgyis segítséget nyújtanak nekik a tengeren és beszállítják őket a kontinensre.”

2015 óta nem tudja az EU megreformálni az európai menekültügyi rendszert, mivel az uniós intézmények és a tagállamok között is hatalmas nézetkülönbségek vannak. Európába egyéb utakon is érkeznek menedékkérők, de a legtöbb figyelmet a tengerből kimentett, kikötésre váró mentőhajókon rekedt menedékkérők kapják. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén 933-an fulladtak a Földközi-tengerbe, miközben Európába próbáltak jutni, tavaly pedig 2277-en.