Macron megnevezte biztosjelöltjét

2019.10.24. 10:08 Módosítva: 2019.10.24. 10:57

Thierry Breton volt francia gazdasági és pénzügyminisztert javasolta biztosjelöltnek Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a Deutche Welle tudósítása szerint. A 64 éves Breton politikai tapasztalata mellett a vállalati világot is jól ismeri, 2008 óta az Atos információs technológiai óriáscég vezérigazgatója.

Breton karrierjét Jacques Chirac Tömörülés a Köztársaságért (Rassemblement Pour la République) pártjában kezdte, majd 2005-2007-ben dolgozott a gazdaságért, pénzügyekért és iparért felelős miniszterként. Kifejezetten jobboldali politikusként tartják számon, de 2017-ben az elsők között állt Macron mellé az elnökjelölti kampányban.

Macronnak azután kellett új biztos jelölnie, hogy az Európai Parlament szakbizottságai visszautasították az előző jelöltet, Sylvie Goulard-t. Az egykori EP-képviselőnek sem a korrupciógyanús ügyeit nem sikerült tisztáznia, sem pedig arról nem sikerült meggyőznie az EP-t, hogy képes lesz irányítani a neki szánt hatalmas bizottsági portfóliót, ami a digitális gazdaság és társadalom, az európai ipar és belső piac, a hadiipar és az űrkutatás területeit is felügyeli.

Breton széleskörű tapasztalatai alapján viszont alkalmas lehet a feladatra.