A Fidesz nem lesz ott a Néppárt kongresszusán

2019.10.25. 17:30 Módosítva: 2019.10.25. 17:30

Már egy bő hete levélben tájékoztatta az Európai Néppárt elnökét, hogy a Fidesz nem megy el a zágrábi kongresszusra – nyilatkozta Deutsch Tamás, Fidesz európai parlamenti delegációjának a vezetője az Azonnali.hu hírportálnak.

A lap azután kereste meg az EP-képviselőt, hogy a Népszava megírta: Orbán Viktort és a Fidesz tagjait nem hívják meg a Néppárt novemberi kongresszusára. Deutsch viszont viszont azt mondta, ők maguk döntettek úgy, hogy megfigyelőnek nem mennek el a pártkonferenciára, mivel a felfüggesztés miatt szavazni úgysem tudnának, és az ülés pedig nyilvános, tehát a fontos vitákat bárki meghallgathatja.

A Fidesz tagságának felfüggesztése után tavasszal abban egyeztek meg, hogy a Néppárt felállít egy háromfős vizsgálóbizottságot, ami jelentést készít és javaslatot tesz a Fidesz sorsával kapcsolatban. Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács volt elnökét, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárt és Hans-Gert Pöttering egykori EP-elnököt nevezték ki a „bölcsek tanácsába".

Deutsch az Azonnali.hu-nak elmondta, hogy a néppárti delegáció eddig kétszer találkozott a magyar kormány által kijelölt „bölcsekkel, azaz Novák Katalin Fidesz-alelnökkel, Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Szájer József EP-képviselővel. Az Európai Néppárt pedig maga adta hírül múlt pénteken, hogy Orbán Viktor az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozója után még a nemzetközi testülettel is találkozott.

A tervek szerint októberre elkészült volna a jelentés azért, hogy novemberben Zágrábban a Fidesz tagságáról is szavazhassanak, de végül maga a Néppárt hosszabbította meg az eljárást, mert nem szerették volna, ha a néppárti elnök megválasztásáról és egyéb stratégiai kérdésekről elvonja a figyelmet a Fidesz sorsa.

Az egyedüli elnökjelölt Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke, Lengyelország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. A lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) tagjaként Tusk a lengyel kormánypárt, a Jarosław Kaczyński-féle Jog és Igazságosság (PiS) egyik legnagyobb kritikusa, aki többször is kiállt a jogállamiságért. Bár a Benelux-országból származó képviselők hangosabban követelték a Fidesz kizárását a Néppártból, a lengyel PO képviselőiről lehetett tudni, hogy támogatni fogják a döntést, mivel belpolitikai ellenfelük, Kaczyński legfőbb európai szövetségére mérnének így ütést.

Ha Zágrábban megválasztják Tuskot, éles váltás lehet, mivel a távozó francia Joseph Daul néppárti források szerint kifejezetten kedvelte Orbán Viktort.

Bár ugyanaz a neve, az Európai Néppárt politikai ernyőszervezete nem azonos az Európai Parlament jobbközép frakciójával. A Fidesz tagsága csak az európai szervezetben van felfüggesztve, az Európai Parlamentben továbbra is a frakció teljes jogú tagjai. Győri Enikő EP-képviselő szeptemberben az EUrologusnak adott interjújában arról beszélt, hogy kifejezetten jól tudnak együttműködni a frakcióval a napi munkában.

Csütörtökön a fideszes EP-képviselők az Európai Néppárt irányvonalát követve megszavazták a Törökország ellen szankciókat javasló állásfoglalást, miközben Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter többször is kiállt  Recep Tayyip Erdoğan török elnök mellett.

A Néppárt zágrábi kongresszusán egyébként az EP-képviselők csak szavazati joggal nem rendelkező vendégek lehettek volna a belső szabályzata szerint. Az eljárásrendet tavaly szeptemberben módosították, majdnem egy időben azzal, hogy az EP megindította a 7. cikk szerinti eljárást a magyar jogállamiság védelmében.

A zágrábi kongresszuson viszont teljes jogú tagként ott lesz a KDNP.  • Hírek
  • Hírek