Hétfőn lesz a magyar biztosjelölt állásinterjúja

2019.10.25. 13:19

Várhelyi Olivért, a magyar kormány uniós biztosjelöltjét hétfőn hivatalosan is fogadja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke. Az Európai Bizottság szóvivője a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hétfőn Thierry Breton francia jelölt mellett a magyar biztosjelölttel is találkozni fog Von der Leyen. Ez tulajdonképpen egy állásinterjú, ahol a bizottság leendő elnöke felméri, hogy a magyar és a francia kormány jelöltje szerinte alkalmas-e a nekik szánt pozícióra.

Várhelyi Olivér
Várhelyi Olivér
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images Hungary

Korábbi információk szerint Várhelyi Olivér nem hivatalos keretek között már találkozott Von der Leyennel azóta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök uniós biztosnak javasolta az EU-hoz akkreditált magyar képviselet vezetőjét. Az előző biztosjelölt Trócsányi László EP-képviselő volt, de őt az Európai Parlament jogi szakbizottsága pénzügyi és egyéb érdekeinek összeférhetetensége miatt alkalmatlannak találta a biztosi pozícióra. Emmanuel Macron, akinek előző kiválasztottját, Sylvie Goulard-t szintén elutasította az EP, csütörtökön jelentette be Breton jelöltségét. Az ügyvivő román kormány még nem alakult meg, így  az új kiszemeltet sem nevezhette még meg.

Korábban arról lehetett hallani, hogy Von der Leyen mindhárom tagállamtól két nevet, egy férfit és egy nőt vár. Most az Európai Bizottság szóvivője cáfolta, hogy Von der Leyen letett volna a nemi egyenlőség elvéről, de arra is emlékeztetett, hogy az Európai Parlament utasított vissza három jelöltet, aki közül kettő nő volt. "Ha végül mégsem érvényesül a nemi egyenlőség elve az új Európai Bizottságban, azt nagyon sajnálni fogjuk" - mondta.

A hétfői állásinterjú után Von der Leyen már dönthet arról, hogy elfogadja-e biztosjelöltnek Várhelyit és Bretont. Utána újraindulna az uniós intézmények eljárása, melynek során az Európai Parlament etikai és szakmai meghallgatásán is át kell esnie a biztosjelölteknek.

A tervek szerint az új Európai Bizottság december 1-jén, az eredetileg tervezetthez képest egy hónapos késéssel állna munkába.  • Hírek
  • Személyi kölcsön