Az MSZP Törökországot elítélő EP-határozattal tenné próbára a Fideszt

2019.10.27. 10:06

A magyar Országgyűlés elé terjeszti az Európai Parlament Törökország elleni szankciókat sürgető állásfoglalását az MSZP - adta hírül Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. Miközben a magyar kormány többször is kiállt  Recep Tayyip Erdoğan török elnök mellett, csütörtökön a fideszes  EP-képviselők is megszavazták azt a dokumentumot, ami szankciókat és beutazási tilalmat javasolt az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és visszautasította, hogy Erdoğan „fegyvernek használja a menekülteket és az Európai Uniót zsarolja velük." A Fidesz EP-delegációjának vezetője, Deutsch Tamás csütörtökön azzal érvelt, hogy Európai Néppárt kérte tőlük, szavazzanak együtt a jobbközép pártcsaláddal, és ők tiszteletben tartották a frakciófegyelmet.

Az MSZP célja az, hogy egyértelművé tegye a magyar választók és az európai partnerek számára is, valójában milyen külpolitikát képvisel a Fidesz. "Ha valóban az európai és így a magyar értékek mellett állnak, akkor megszavazzák a parlamenti elfogadását. Ha napirendre sem veszik, vagy leszavazzák, akkor egyértelművé teszik, hogy nekik nem Magyarország, hanem kizárólag Orbán Viktor és a sötét családi üzelmek számítanak" - véli Ujhelyi István.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI

Az EP-képviselő szerint "az elvtelenséget mutatja, hogy Orbán Viktor a fideszesek által elfogadott EP-határozat után alig 24 órával máris újra a török akció mellett érvelt az állami rádióban, az Origo címet viselő állami propaganda-portál pedig olyan migránstömegekkel riogat, akiket a  » képmutató brüsszeli vezetők«  miatt ereszt majd rá Európára a török államfő.  A Fidesz játéka egyszerre álságos és veszélyes."

Törökország kurdok elleni háborújáról kérdeztük a Fidesz-KDNP képviselőit a héten, és arról, hogy az egész világgal szemben miért épp ők azok, akik támogatják a törökök véres offenzíváját. A képviselőktől megtudtuk, hogy a 2015-ös menekültválság komoly áldozatokkal járt Magyarországon; a kormány nem a keresztényüldözést támogatja, hanem a nemzeti érdekeket védi; Tatabányán is fontos problémákkal kell foglalkozni éppen.