Ursula von der Leyen elfogadta Orbán jelöltjét

2019.10.29. 12:37 Módosítva: 2019.10.29. 15:18

Várhelyi Olivért és Thierry Bretont is alkalmasnak tartja az uniós biztosi posztra Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke – erősítette meg az Európai Bizottság szóvivője kedden. Az még nem biztos, hogy az eredetileg a magyar biztosnak szánt bővítés- és szomszédságpolitikai portfóliót fogja-e Várhelyi megkapni, a szóvivő ugyanis arról beszélt, hogy Von der Leyen szeretné megvárni, hogy a román kormány is biztost jelöljön.

Ugyanakkor Bretonnak az állásinterjúján az eredetileg is Franciaországnak szánt hatalmas bizottsági portfólió vezetésére való alkalmasságáról is számot kellett adnia, ami a digitális gazdaság és társadalom, az európai ipar és belső piac, a hadiipar és az űrkutatás területeit is felöleli.

A magyar és francia kormányok által javasolt Várhelyivel és Bretonnal hétfőn találkozott Von der Leyen. Várhelyi jelenleg az EU-hoz akkreditált magyar állandó képviselet vezetője, Breton pedig az Atos francia információtechnológiai óriásvállalat vezérigazgatója.

Most, hogy Von der Leyen Breton és Várhelyi biztosjelöltségére is rábólintott, a tagállami kormányokat képviselő Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia a döntést, bár ez csak formaság. Az igazi kérdés az, hogy a biztosjelölteket mikor hallgatja meg az Európai Parlament.

Korábban az Európai Bizottság és Von der Leyen nyilatkozataiból arra lehetett következtetni, hogy a biztosjelölteket egyszerre küldenék az EP elé. Azonban Breton környezetéből származó forrásokra hivatkozva a Le Figaro francia napilap azt írja, hogy a jelölt néhány napon belül benyújthatja az Európai Parlament jogi szakbizottságának a vagyonnyilatkozatát. A lap szerint Breton elszánt: ha átmegy az EP etikai és szakmai meghallgatásain, eladja részesedését az Atos és Wordline vállalatokban. Bretonnak összesen 34,8 millió euró (körülbelül 11,5 milliárd forint) értékű részvényt kell majd értékesítenie.

Az EP jogi szakbizottságának szóvivője az EUrologusnak elmondta, hogy hivatalosan még nem keresték meg őket azzal kapcsolatban, hogy végezzék el az anyagi és egyéb érdekek összeférhetetlenségét feltáró vizsgálatot. Ha a Tanács jóváhagyja az új neveket, a francia biztos vizsgálata megkezdődhet, mivel az ő portfóliójáról döntöttek. Várhelyinek azonban várnia kell addig, míg a román kormány jelöltet állít, és Von der Leyen eldönti, maradnak-e az eredeti portfóliónál, vagy az eredetileg a románoknak szánt közlekedésügyet adja Várhelyinek. Ez várhatóan csak november 4. után történhet meg, ugyanis aznap szavaz a bukaresti parlament a Ludovic Orbán vezette ügyvezető kormányról.

Az Európai Bizottság szóvivője az Eurologus kérdésére kitérő választ adott arról, hogy Von der Leyen továbbra is együtt szeretné-e kezelni a biztosjelöltek kérdését. Az Európai Unió Tanácsának szóvivőjétől az EUrologus megtudta, hogy még nem vették napirendre a biztosjelölti lista frissítését, de valószínűbb, hogy az összes új jelöltről együtt szavaznak majd, mivel furán venné ki magát, ha a már elutasított román jelölt neve szerepelne az dokumentumban.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a brexithosszabbítás értelmében Nagy-Britanniának is uniós biztost kell jelölnie, amire Boris Johnson brit miniszterelnök korábban már többször nemet mondott. Itt nemcsak a jelölt személye okoz problémát, hanem az is, hogy milyen portfóliót adjanak a biztosnak, mikor azt elvileg csak néhány hónapig felügyelné.

Ha a Tanács mégis rábólint Breton és Várhelyi biztosjelöltségére, és Breton elküldi a vagyonnyilatkozatát, az EP jogi szakbizottsága 24 óra alatt meg tudja vizsgálni a dokumentumot, és elvileg már a jövő héten is napirendre vehetnék a leendő európai ipari és belső piaci biztos ügyét. Az Euractiv uniós ügyekkel foglalkozó hírportál francia kiadása azt is tudni véli, hogy Breton szakbizottsági meghallgatása november 12-én lesz. 

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft