A venezuelai menekültválság a legnagyobbá nőhet a világon

2019.10.30. 17:31
Az Európai Unió 120 millió eurót ígért a venezuelai válság kezelésére. A pénz különösen a Venezuelával szomszédos országokba érkező menekülteket segíti majd. A venezuelai menekültek száma gyorsan növekszik, ezért elemzések szerint 2020-ra a latin-amerikai országot többen kényszerülnek majd elhagyni, mint amennyien Szíriából elmenekültek. Az EU szerint épp ezért kell minél előbb reagálni a válságra, mert később még nehezebb lesz azt megfékezni. Az EU szerepe ellentmondásos: már így is az unió adja a legtöbb pénzt fejlesztésre a latin-amerikai államoknak, de épp egy Hollandiához tartozó szigeten, Curaçaón bánnak a legkegyetlenebbül a venezuelai menekültekkel.

Az EU és az ENSZ közös brüsszeli konferenciáján hétfőn és kedden 120 millió eurót gyűjtöttek a venezuelai politikai és gazdasági válság sújtotta rászorulóknak. EU-s források szerint a támogatásból különösen azon szomszédos államok részesülnek, ahová a legtöbben menekültek Venezuelából. A pénz kisebb részét a még Venezuelában élők megsegítésére fordítják.

Venezuela az elmúlt években nagyon súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba süllyedt, ami elől rengetegen menekültek el. A válság hátterét és Venezuela kilátásait ebben a podcastunkban beszéltük át.

A környező országok sok problémával szembesülnek a venezuelai menekültek ellátásában. A kolumbiai külügyminiszter, Carlos Holmes szerint az országába érkezett venezuelaiak próbára tették Kolumbia egészségügyi és oktatásügyi rendszerét. Az érintett országokban egyre nő a venezuelai menekültek elleni agresszió és idegengyűlölet, néhány országban pedig megszigorították a határátlépést Venezuelából.

Venezuelát 4 és fél millió ember hagyta el a rossz életkörülmények, növekvő éhínség és az egyre romló közbiztonság miatt.

A konferencián elhangzott, hogy a következő évben fennáll a veszély, hogy a venezuelai menekültek száma 4 és fél millióról 6 és fél millióra nő majd.

A statisztikák alapján a venezuelai a második legnagyobb menekültválság a világon a szíriai után, de mivel a venezuelai menekültek száma nagyobb mértékben nő, ezért már a következő évben meghaladja majd a szír menekültekét.

Egy euró támogatás a válságövezetekbe holnap százat fog érni

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini szerint ha az EU többet segített volna a szíriai, vagy más migrációs válság kitörésekor, akkor nem csak több emberéletet menthettek volna meg, de sok pénzt is megspórolt volna az unió. Mogherini szerint, „ha ma egy eurót küldünk az ilyen krízisövezetekbe, az holnap már száz eurót fog érni."

A legtöbb venezuelai menekültet, 1,4 millió embert Kolumbia fogadta be. Peru áll a második helyen 860 ezer menekülttel, de Chile, Ecuador és Brazília is több százezer embernek nyitotta meg a határait.

Az egész világon az EU adja a legtöbb fejlesztési pénzt latin-amerikai országoknak. 2014 és 2020 között az EU 3,6 milliárd eurót költ államközi és regionális programokra, melynek célja többek között a munkahelyteremtés, a jogállamiság fejlesztése és a fenntartható fejlődés elősegítése a régióban.

Épp egy EU-s államhoz tartozó egykori holland gyarmaton, Curaçao szigetén a legkritikusabb a venezuelai menekültek helyzete. A venezuelai partoktól mindössze 40 kilométerre elhelyezkedő, a Holland Királysághoz tartozó országban 15 ezer venezuelai menekült élhet, ez mintegy 10 százaléka a sziget összlakosságának. Curaçao kormánya letartóztatja, és deportálja az oda szökött venezuelaiakat, ezért sokan közülük kiszolgáltatva élnek hivatalos papírok nélkül, és rejtőzködni kényszerülnek a szigeten.

A magyar állam az év elején 300 menekültet fogadott be Venezuelából, akiknek legalább az egyik nagyszülője magyar volt. A magyar állam fizette a venezuelai menekültek repülőjegyét, és legalább egy évig biztosít ingyen lakást, integrációs programot magyar nyelvtanfolyammal. A menekültek letelepedési papírokat kaptak, melynek köszönhetően letelepedésük után nem sokkal már legálisan dolgozhattak is.