Egy férfit és egy nőt is jelöltek EU-biztosnak a románok

2019.11.06. 13:53
Az új román kormány két biztosjelöltet is megnevezett: egy férfit és egy nőt, jelenleg mindketten európai parlamenti képviselők – adta hírül a román sajtó a kormány első ülése után. Minderről Ludovic Orbán miniszterelnök tájékoztatta a nyilvánosságot.

Sigfried Mureşan és Adina Vălean jelöléséről tájékoztatják az Európai Bizottság leendő elnökét, Ursula von der Leyent, akinek egyrészt döntenie kell arról, hogy melyik jelöltet fogadja el, másrészt minél hamarabb határoznia kell arról is, hogy melyik portfóliót kínálja fel az Európai Bizottság leendő román tagjának. Eredetileg a közlekedési portfóliót kapták a románok, jelöltjüket azonban az EP jogi bizottsága összeférhetetlennek találta, csakúgy, mint Trócsányi Lászlót, aki a bővítést és szomszédságpolitikát kapta volna.

Kedden még arról érkeztek hírek, hogy Siegfried Mureşan lehet a román kormány jelöltje. Azonban Von der Leyen korábban egy nőt és egy férfit is kért a tagországi kormányoktól.

Az új román biztosjelölt megnevezése a hetek óta húzódó kormányválság miatt csúszott idáig, hétfőn viszont a bukaresti parlament  bizalmat szavazott  Ludovic Orban kormányának, így eljött az ideje egy új jelölt megnevezésének is.

Az Európai Bizottság eredetileg november elsején kezdte volna meg a munkát, de a francia, a román és a magyar biztosjelölt elbukott a kinevezési folyamatban: míg a román és a magyar jelölteknél összeférhetetlenséget  állapított meg  az EU jogi ügyekkel foglalkozó szakbizottsága, addig a francia biztosjelölt a meghallgatáson  vérzett el . Az új francia és magyar jelölteket már  elfogadta  a Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen.