Minden bizonnyal Várhelyié lesz a bővítési portfólió

2019.11.06. 18:17 Módosítva: 2019.11.06. 18:27
Ursula von der Leyen női jelöltet választott Romániából, akit megbízott a közlekedési portfólióval, ez pedig azt jelentheti, hogy a magyar jelölté lesz a bővítéssel kapcsolatos tárca. A következő héten parlamenti meghallgatások következnek.

Felpörögtek az események Brüsszelben: miután délben az új román miniszterelnök Bukarestben bejelentette, hogy egy férfi és egy női biztost is jelölnek, pár órán belül Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke mindkét jelölttel találkozott brüsszeli irodájában, majd úgy döntött, hogy – bár mindkettejüket alkalmasnak találta a posztra – a női jelöltet fogadja el.

Vagyis az 51 éves Adina Vălean európai parlamenti képviselő, az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának elnöke lehet az új Európai Bizottság román tagja. Erről közleményben tájékoztatta a sajtót Ursula von der Leyen szóvivője, hozzátéve azt is, hogy Adina Văleant egyúttal felkérték a közlekedési portfólióval kapcsolatos feladatok ellátására.

Mindez azt jelenti, hogy – kizárásos alapon – a magyar jelöltet, Várhelyi Olivért bízhatják majd meg a bővítéssel és szomszédságpolitikával kapcsolatos ügyek vitelével, ahogy azt eredetileg tervezték, amikor Trócsányi László kérték fel ugyanerre a feladatra. Várhelyivel kapcsolatban hivatalosan csak annyit lehet tudni, hogy október végén Von der Leyen elfogadta a jelölését, de a portfólióját mindeddig nem jelentették be. Várhelyi most az EU-hoz akkreditált magyar állandó képviselet vezetője.

Ha a magyar jelölt portfólióját is megerősítik hivatalosan, akkor egy nyitott kérdés még marad az új Európai Bizottság összetételével kapcsolatban: hiányzik a brit jelölt, az újabb brexithalasztás miatt ugyanis Ursula von der Leyen Londontól – lehetőleg női – jelöltet kért. A britek korábban nem akartak biztosjelöltet ajánlani, és az sem világos, milyen portfóliót kaphatna a választottjuk.

Korábban már eldőlt, hogy az európai parlamenti meghallgatáson elvérzett eredeti francia jelölt helyét Emmanuel Marcon döntése alapján Thierry Breton veszi át, a portfólióban itt sem történt változás, Breton a belső piaccal és digitalizációval kapcsolatos portfóliót kapja majd.

A magyar, a román és a francia jelöltnek most először át kell esniük az Európai Parlament Jogi Bizottsága előtt az összeférhetetlenségi vizsgálaton, majd pedig saját szakbizottságuk dönt arra, hogy értenek-e az adott szakterülethez.

Ez várhatóan jövő hét végégig lezárul, az azt követő héten pedig az egész Európai Parlamentnek kellene szavaznia a Von der Leyen-bizottságról, amely többségi támogatás esetén egy hónapos csúszással, december 1-jén kezdhetné meg a munkáját.  • Tippek
  • Árfolyam