Csütörtökön lesz a magyar biztosjelölt szakmai meghallgatása

2019.11.08. 13:11

November 14-én délelőtt lesz Várhelyi Olivér uniós biztosjelölt szakmai meghallgatása az Európai Parlamentben. A bővítés- és szomszédságpolitikai biztosi portfóiló várományását az EP külpolitikai szakbizottságainak tagjai három órán át kérdezhetik majd.

A szakmai meghallgatás előfeltétele, hogy a biztosjelölt a jogi szakbizottság vizsgálatán is átmenjen, amely a pénzügyi és egyéb érdekek összeférhetetlenségét vizsgálja a betöltendő pozícióhoz képest. A testület kedden tárgyalja a biztosjelöltek vagyonnyilatkozatát. A Politico uniós ügyekkel foglalkozó hírportál szerint Várhelyi már benyújtotta a dokumentumot, amelyben az alábbi tételek szerepelnek: egy budapesti lakás, egy ház 586 négyzetméteres kerttel, némi földterület és egy különleges, 1992-es BMW.

A magyar biztosjelölt vagyonnyilatkozatában nagy valószínűséggel nem fognak kivetnivalót találni az EP-képviselők kedden. Thierry Breton francia biztosjelölt azonban nehéz percekre számíthat, neki ugyanis mintegy 35 millió eurónyi részvénye van különböző IT-ipari vállalatokban, és több vállalat igazgatótanácsának is a tagja.