Szijjártó: A kettős mércét jó lenne elfelejteni

2019.11.11. 15:09 Módosítva: 2019.11.11. 16:13

„A migrációt kiváltó okok egyre súlyosabbak, és nem a megoldás irányába mutatnak” – jelentette ki Brüsszelben Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácsülése mentén magyar újságíróknak nyilatkozva.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az európai biztonságot érintő, befolyásoló öt országban is aggasztó fejlemények tapasztalhatók. Afganisztánban a szeptember 28-i elnökválasztásnak még az eredményét sem sikerült megállapítani, Iránban 2,5-3 millió afganisztáni, Libanonban 1,5 millió szíriai menekült torlódott fel, Líbiában a belső megosztottság majdhogynem lehetetlenné tesz bármilyen megoldást, a szudáni állapotokon pedig jól látszik az egész szubszaharai térség instabilitása.

Szijjártó Péter szerint a balkáni útvonalon 100 ezer illegális migráns van jelenleg, a törökök pedig arról tájékoztatták az európai államokat, hogy október közepéig 350 ezer bevándorlót tartóztattak fel, ami 80 ezerrel több, mint a tavalyi egész éves adat.

„A tél közelsége és a törökök észak-szíriai akciójának európai megítélése miatt növekedő migrációs nyomásra kell számítanunk a következő hónapokban” – jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy nem szabad tovább bátorítani a migrációt, a segítséget pedig helybe kell vinni. Szijjártó Péter elmondta, hogy Afganisztánban 100-ról 170 főre növeli Magyarország a katonai jelenlétét, és 2024-ig évi 500 ezer dollárral támogatja az afganisztáni védelmi és biztonsági erőket.

A Külügyminiszterek Tanácsa elfogadott egy határozatot azzal kapcsolatban, hogy Törökország ciprusi vizeken olajkitermeléshez próbafúrásokat végez. A Spiegel hívta fel a rá a figyelmet, hogy múlt héten szerdán Magyarország az előkészítő tárgyalásokon még blokkolta a dokumentumot, pénteken azonban már jóváhagyta azt. Az állásfoglalás úgynevezett szankciós keretet rögzít, amelyeket személyekkel és szervezetekkel szemben is lehet alkalmazni, a beutazási tilalomtól kezdve vagyoni eszközök befagyasztásáig.

Megkérdeztük a külügyminisztert, hogy a magyar álláspont megváltozása összefügg-e a török elnök múlt csütörtöki budapesti látogatásával. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy Magyarország néhány módosítást kért annak érdekében, hogy az EU és Törökország közötti konstruktív kapcsolatok fent tudjanak maradni. Ezeket elfogadta a többi tagállam. A magyar külügyminiszter azonban hozzátette, hogy „a kettős mércét jó lenne elfelejteni”. Ugyanis amikor az ukrán nyelvtörvény kapcsán a magyar kormány a többi uniós tagállam szolidaritását kéri, akkor „az a pökhendi válasz jön, hogy intézzük el a kétoldalú ügyeinket egymás között, akkor az nagyon erőteljes kettős mérce”.

Arra a kérdésre, hogy mit vár Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt csütörtöki európai parlamenti meghallgatásáról, Szijjártó azt mondta, hogy a jelölt alkalmassága, felkészültsége vitathatatlan. „Ha szakmai döntés születik, akkor nem lehet kérdés. A kérdés az, hogy szakmai döntés születik-e” - jelentette ki.