DK: Fizessék a határon túli fideszesek is az uniós büntetéseket

2019.11.13. 15:37
Méltányos volna, ha a Fideszre szavazó határon túliak is hozzájárulnának azokhoz a plusz költségekhez, amelyek a magyar kormány szabálytalan uniós pénzfelhasználása miatt sújthatják majd Magyarországot – mondta Brüsszelben Rónai Sándor, az Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

A politikus szerint mindazoknak ki kellene venni a részüket a terhekből – amely minden magyar esetében 70 ezer forintot jelent -, akik szavazataikkal hozzásegítették a Fideszt a hatalomban maradáshoz.

Megírtuk: az Európai Bizottság akár több mint 700 milliárd forintos forrásmegvonással büntetheti a magyar kormányt, mert az uniós közbeszerzések során kirívóan sok és rendszerszintű pénzügyi szabálytalanságot találtak. Minderről az Európai Bizottság regionális ügyekért felelős biztosának a levele árulkodik, amelyet az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának küldött. Ebből kiderül, hogy a magyar kormány lemondott arról, hogy a vitatott forrásfelhasználások esetében egyenként bizonyítsa igazát, inkább egyfajta, 10 százalékos átalánykorrekciót vállalt – innen már egyszerűbb kiszámolni, hogy milyen összegről lehet szó.

“Az unió nem szereti, ha meglopják, és aki kísérletet tesz erre, azt megbüntetik” - mondta Rónai Sándor. Hozzátette, hogy Orbán Viktor “lélegzetelállítóan nagy büntetést, 700 milliárd forintot vállalt be annak érdekében, hogy a pénzfolyam ismét meginduljon Magyarország felé”. Ez a pénz pedig Rónai szerint azt a célt szolgálja, hogy “Orbán Viktor haverjai, a NER oligarchák meggazdagodhassanak és szétlophassák az uniós pénzeket”.