Kitért az Orbán-kritika elől a magyar biztosjelölt

2019.11.18. 13:07

Nem leszek egyetlen ország küldöttje sem. Az Európai Bizottság képviselője leszek a szomszédos államokkal való kapcsolattartásban

– jelentette ki Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt az Európai Parlament külügyi szakbizottságának adott írásbeli válaszaiban. Várhelyinek a csütörtöki meghallgatáson adott válaszait az EP-képviselők nem találták elég meggyőzőnek, ezért újabb kérdéseket intéztek hozzá írásban. Néhány megosztó szakpolitikai kérdés mellett lényegében arra kérték, értékelje az Orbán-kormány politikáját. A válaszokat hétfő délig kellett elküldenie.

A szerkesztőségünk birtokába jutott dokumentum lényegében ugyanazokat a válaszokat ismétli meg, amelyeket Várhelyi a háromórás meghallgatáson adott: hangsúlyozza, hogy biztosként függetlenül és pártatlanul fog dolgozni,  de 

sehol nem tesz olyan kijelentést, amely a magyar kormányt kritizálja, annak ellenére sem, hogy a kérdések kifejezetten értékelést várnak tőle.

A Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek adott menedékjogra utalva például Várhelyi azt írja: „a tagállamok hatáskörébe tartozik, hogy a menedékjogi kérdésekről döntsenek, az uniós és a nemzetközi joggal összhangban.”

Orbán Viktornak a Türk Tanácsban mondott beszédét, amelyben gyakorlatilag tagságot ígért Törökországnak és Azerbajdzsánnak, a biztosjelölt nem kommentálja, ehelyett az EU-nak a két országhoz fűződő viszonyát elemzi. Ugyanakkor azt leszögezi: 

„nem érzi úgy, hogy bármely ország miniszterelnökének vagy kormánytagjának a nyilatkozatai vagy álláspontja bármire is kötelezné.”

A biztosjelölt a jogállamiság, emberi jogok, a sajtószabadság és bíró függetlenség mellett többször is kiállt, és a szakpolitikai kérdésekre hosszú és alapos válaszokat írt, amelyekből jól látszik a szakmai felkészültsége. A külügyi bizottságban hétfő délután szavaznak Várhelyiről. Két lehetőség van: vagy egy újabb szóbeli meghallgatást kérnek, vagy továbbengedik a biztosjelöltet.