Független-e a lengyel igazságszolgáltatás?

2019.11.19. 19:46
A lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának függetlensége ügyében az Európai Bíróság úgy döntött, hogy a kérdést hozzá beterjesztő lengyel bíróságnak kell ezt eldönteni, az elbíráláshoz azonban adott támpontokat.

A lengyel igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatban született már Lengyelországot elmarasztaló döntés, amely kimondta, hogy a kényszernyugdíjazásról szóló rendelkezés sérti a bírák elmozdíthatatlanságának és az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét.

A mostani, Lengyelországban zajló perben azt kell eldönteni, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság új fegyelmi tanácsa független-e, ugyanis ennek megállapítására adott be keresetet három lengyel bíró, az eljáró bíróság pedig az Európai Bíróság állásfoglalását kérte.

Az úgynevezett előzetes döntéshozatali eljárásban a kérdés eldöntését nem vállalhatja magára az uniós döntéshozó intézmény, de támpontokat adott ítéletében. Először is rámutatnak, hogy a bíróságok függetlenségét a törvényhozó és a végrehajtó hatalommal szemben biztosítani kell.

Figyelmeztettek arra, hogy az a tény, hogy a fegyelmi tanács tagjait a köztársasági elnök nevezi ki, nem hozhat létre a politikai hatalommal szembeni függőségi viszonyt. Mivel a bírák kinevezésére a nemzeti igazságtételi tanács tesz javaslatot, meg kell vizsgálni, hogy ez a szerv független-e a törvényhozástól, kormánytól és köztársasági elnöktől.  Végül megemlítik azt is, hogy a lengyel igazságszolgáltatással kapcsolatos eddigi bírósági ítéletek ugyan nem vonhatják szükségszerűen kétségbe ennek fórumnak a függetlenségét, "együttes figyelembevételük esetében más érvényesülhet".

Szóljon hozzá az EUrologus   Facebook-oldalán !