Jövő szerdán szavaz az új Európai Bizottságról az EP

2019.11.21. 14:47

Jövő szerdán dönt az Európai Parlament az új Európai Bizottságról. Ha az EP-képviselők többsége bizalmat szavaz, az Ursula von der Leyen-vezette testület december 1-jén munkába állhat – tett hivatalos bejelentést David Sassoli, az Európai Parlament elnöke csütörtökön Brüsszelben, miután az EP-frakciók vezetőivel megvitatta a biztosjelöltek meghallgatásainak eredményeit.

Az EP-ben szeptember 30. és október 8. között tartották a biztosjelöltek szóbeli meghallgatásait, és a tervek szerint a Bizottságnak már november 1-jén hivatalba kellett volna lépnie.

Az eljárás azonban elhúzódott, mivel az első körben javasolt magyar, román és francia biztosjelölteket az EP szakbizottságai elutasították, és a román kormányválság miatt Bukarest csak többhetes késéssel tudta megnevezni az új jelöltjét. A szakmai meghallgatásokat múlt csütörtökön tartották végül. A román Adina-Ioana Vălean és a francia Thierry Bretont a szakbizottságok rögtön átengedték, míg Várhelyi Olivérnek további írásbeli kérdéseket tettek fel. Az írásos válaszokat az EP külügyi szakbizottsága kedden meggyőzőnek találta.

 

t„A következő öt évben a bevándorlásra és a menekültkérdésre adandó hosszú távú válaszoktól kezdve az éghajlatváltozás elleni küzdelemben megszerzett vezető szerepünk megőrzéséig számos feladatunk lesz. Olyan Bizottságra van szükség, amely képes lépni az európaiaknak fontos ügyekben” – jelentette ki Sassoli. Az EP elnöke azt is megígérte: meghallgatások után is vizsgálni fogják, hogy a biztosok teljesítik-e a vállalásaikat.

Az EP strasbourgi plenáris ülése jövő szerdán szavaz a teljes Von Der Leyen-bizottságról, amely a tervek szerint december 1-jén léphet hivatalba. 

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból azonban még mindig okozhat problémákat, mivel London a brexitmegállapodás ellenére sem jelölt biztost, és Boris Johnson miniszterelnök többször is kijelentette, a december 12-i választások előtt nem is fognak. Az Európai Bizottság a múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított Nagy-Britannia ellen, és november 22-e éjféli határidőt szabott meg a brit kormánynak arra, hogy biztost jelöljön. A Bizottság szóvivője a csütörtöki sajtótájékoztatón sem tudta megmondani, milyen jogi megoldása lesz annak, ha az Egyesült Királyság nem jelöl biztost a határidőig.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!