Kövér Lászlónak üzentek EP-képviselők

2019.11.26. 13:27

Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének és Orbán Viktor miniszterelnöknek szánt üzenetekkel tiltakoztak a magyar országgyűlési képviselők jogait módosító törvénytervezet ellen magyar, német, osztrák, svéd és spanyol, szocdem-frakciós EP-képviselők az Európai Parlament strasbourgi épületében kedden.

"Házelnök úr, az ellenzék is kapjon szót"

és

"Viktor, el a kezekkel a magyar ellenzéktől"

feliratú táblákkal tüntettek a törvényjavaslat ellen, ami megszüntetné az országgyűlési képviselők azon jogát, hogy előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe és a kritikák szerint korlátozná szabad véleménynyilvánítási jogukat. A szociáldemokrata EP-frakció vezetője, Iratxe García Pérez, a jobbikos Gyöngyösi Márton és a DK EP-képviselői  is részt vettek a demonstráción.

„Hiába hivatkoznak arra, hogy az Unió más parlamentjeiben milyen ehhez hasonló szabályok vannak, az aljas szándék és a házmester-tempó csakis az illiberális Orbán-rendszer sajátja. Pontosan ismerjük a Fidesz elvtelenségét, tudjuk, hogy a szabályokat azért szigorítják, hogy ellehetetlenítsék az ellenzéki politikusok munkáját" - írta közleményében a tüntetést szervező Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő egy nappal korábban körlevelet küldött az EP-képviselőknek, amelyben azt írta: Ujhelyi meghívója a szolidaritási akcióra "manipulatív állításokat" tartalmaz, az EP házszabálya szigorúbb viselkedési szabályokat ír elő a magyar törvénytervezetnél, és ezt Ujhelyi is megszavazta.

Fideszes országgyűlési képviselők egy csoportja azután nyújtotta be a renitens honatyákat akár kitiltással és egyéves fizetésmegvonással sújtó módosító indítványt, hogy októberben Hadházy Ákos független képviselő táblát tartott az éppen felszólaló Orbán Viktor alá, amelyen az állt: "Muszáj hazudnia, mert sokat lopott."