Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet várják el a politikától az uniós polgárok

2019.11.29. 21:01

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a környezetünk, a biodiverzitás és az óceánok megőrzése az Európai Parlament legfontosabb feladata az európai választópolgárok szerint, derült ki az EP megbízásából készített Eurobarometer-felmérésből.

A közvélemény-kutatásban azt kérdezték az emberektől, hogy mik azok az ügyek, amelyekkel az EP-képviselőknek mindenképpen foglalkozniuk kellene. A pénteken nyilvánosságra hozott eredmények szerint az éghajlatváltozás és a környezet megóvása volt a legtöbbször megemlített feladat: az európaiak 32 százaléka jelölte meg prioritásként. Majdnem ugyanennyien (31 százalék) említették fontos célkitűzésként a szegénység és társadalmi megkülönböztetés elleni harcot. A terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, illetve a fiatalok munkanélkülisége elleni fellépés egyaránt 24-24 százalékot kapott.

A környezetvédelem tizenegy tagállamban volt a legtöbbet említett feladat. Közülük is kiemelkedik Svédország (62 százalék), Dánia (50 százalék) és Hollandia (46 százalék). Magyarországon az emberek 30 százalék jelölte meg a környezetvédelmet prioritásként – ez csak hajszálnyival marad el 32 százalékos az uniós átlagtól.

Az európai polgároktól azt is megkérdezték, hogy pontosan mi a legsürgetőbb környezetvédelmi probléma. A válaszok népszerűségi sorrendben az alábbiak voltak

  • az éghajlatváltozás (52 százalék)
  • a levegőszennyezés (35 százalék)
  •  a tengerek szennyezése (31 százalék)
  • erdőirtás és a növekvő hulladékmennyiség (mindkettő 28 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy 10 európaiból majdnem 6 gondolja úgy, hogy a fiatalok környezetvédelmi mozgalmának hatása van az európai és a nemzeti döntéshozókra.

Az EP egy nappal az eredmények nyilvánosságra hozatala előtt hirdetett klímavészhelyzetetA határozat értelmében ezentúl mindent uniós tervezetnek figyelembe kell vennie, hogy 1,5 fok alatt maradjon a globális felmelegedés mértéke és ne csökkenjen a biodiverzitás.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.