Az Európai Bizottság nem használ többet papírt az értekezleteken

2019-12-04T114249Z 1953295322 RC2BOD9J3H04 RTRMADP 3 EU-COMMISSI
2019.12.04. 14:28

Az Európai Zöld Terv (European Green Deal) és az európai védelmi unió szükségességéről is beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a biztosok első közös értekezlete utáni sajtótájékoztatóján. A környezetvédelem jegyében

az új Bizottság már nem használt papír alapú dokumentumokat a szerda délelőtti megbeszélésén.

A Bizottság jövő szerdán fogja bemutatni a klímavédelmi programja cselekvési tervét. Von der Leyen elmondta, hogy nemcsak szükséges, hanem gazdaságilag is előnyös, hogy Európa tenni fog az éghajlatváltozás és károsanyag-kibocsátás ellen. A Bizottság elnöke úgy látja, 

hatalmas gazdasági lehetőségek rejlenek zöld és fenntartható technológiák kidolgozásában. Európa meghatározhatja a trendeket és új növekedési pályára állhat.

Magyarország számára különösen fontos, hogy Von der Leyen is elismerte, nem indul mindenki egyenlő esélyekkel a klímaváltozás elleni küzdelemben, ezért egy új uniós támogatási forrás, az Igazságos Átalakítási Alap (Just Transition Fund) segítségével fogják biztosítani, hogy a zöld fordulat ne okozzon gazdasági hátrányokat az európai állampolgároknak. 

Von der Leyen azt is megígérte, hogy az állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján arra fogja kérni a vezetőket, a következő, 2021-27-es keretköltségvetési időszakban áldozzanak a kiemelt célokra. Ugyanakkor megerősítette, hogy a jelenlegi tervezet szerint az uniós költségvetés az európai gazdaság bruttó nemzeti termékének (GDP) 1 százalékát nem haladná meg.

A korábban német védelmi miniszterként dolgozó Von der Leyen szeretné, ha 

a közös európai védelempolitikát megerősítenék, hogy az EU szükség esetén lépni tudjon a saját védelme érdekében.

Az új elnök „geopolitikai Bizottságot" akar, ahol az uniós bel- és külpolitika összhangba kerül. Von der Leyen első külföldi hivatalos útja az Afrikai Unió székhelyére, az etiópiai Addisz-Abebába vezet majd. Margarítisz Szkínász, az Európai értékek népszerűsítéséért és Ylva Johansson belügyi biztosok pedig pénteken Törökországba látogatnak, hogy a migrációról tárgyaljanak a török államfővel.

Von der Leyen szeretné, ha az EU és az Egyesült Államok közti kereskedelemben alkalmazott vámokon csak alapos meggondolás és tárgyalások után változtatnának, és többször is elismételte, milyen szoros kötelék fűzi az EU-t az USA-hoz.

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó: Francois Lenoir / Reuters)

 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.