Hetes cikk: távolmaradással indított a miniszter

2019.12.10. 11:44

"A hetes cikk második meghallgatását előkészítő munkareggeli kifejezetten jól sikerült, két uniós biztos jött, több miniszter vett részt rajta, mint vártuk, és majdnem minden tagállam állandó képviseletéről érkezett kolléga" – nyilatkozta az EUrologusnak Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő, aki az új ciklusban Judith Sargentinitől vette át a magyar ügyet.

Kedden a magyar jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárás második meghallgatását tartják ugyanis az Európai Unió Tanácsában, ahol Varga Judit magyar igazságügyi miniszternek az uniós miniszerkollégái kérdéseire kell válaszolnia az alábbi témákban:

  • az igazságszolgáltatás függetlensége,
  • a média és a tudományos élet szabadsága.

A meghallgatásra érkező Varga Judit az újságíróknak azt mondta: készen állnak arra, hogy megvédjék Magyarországot, mert szerinte

az újabb meghallgatás a Magyarország ellen indított ismétlődő politikai boszorkányüldözés aktuális epizódja. 

Azt is kifejtette, hogy az eljárás bizalmatlanságot teremt a tagállamok között.

A magyar miniszter nem ment el az EP szakértőivel szervezett találkozóra, az EU-hoz akkreditált állandó képviselet jogi szolgálatának a vezetője képviselte Magyarországot. A munkareggelin Delbos-Corfield körülbelül húsz percben foglalta össze a Sargentini-jelentés elfogadása óta történt fejleményeket.

Beszámoltam a nemrég beterjesztett javaslatról a bírói rendszer és a kultúra finanszírozásának a múlt héten bejelentett átalakításával kapcsolatban is, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásával járó médiakoncentrációról is

– mondta Delbos-Corfield az EUrologusnak. A politikus a munkareggelin résztvevő miniszterek és diplomaták reakciói alapján úgy gondolja, hogy a legújabb fejleményekről is kérdezni fogják Varga Juditot a meghallgatáson.

Věra Jourová az értékek és átláthatóság portfóliórt felelős uniós biztos és a jogérvényesülésért felelős kollégája, Didier Reynders is részt vettek az egyeztetésen. Delbos-Corfield elmondása szerint több tagállam képviselője is arról kérdezte az Európai Bizottságot, hogyan folytassák a hetes cikk szerinti eljárást. „Az ügy sorsa azonban nem a Bizottságtól, hanem a tagállamok akaratától függ” – magyarázta az EP-képviselő, aki úgy látja: 

erős a politikai akarat az uniós államokban hogy tovább vigyék az ügyet a magyar jogállamiság védelme érdekében és döntéseket hozzanak.

Az EP jogi, bel- és igazságügyi bizottságát Sophie in’t Veld holland politikus, az Európa Megújul frakció képviselte a munkareggelin. A képviselő megismételte a Parlament már korábban is hangoztatott véleményét, miszerint az uniós intézmények közti jóhiszemű együttműködés és az intézmények egyenlőségének szellemében az EP szakértőinek is jelen kellene lennie a keddi meghallgatáson.

Kovács Zoltán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az About Hungary honlapján megjelent írásában „jogi eljárásnak álcázott ideológiai kampánynak” nevezte a meghallgatást, és hangsúlyozta, hogy valójában "önjelölt civil szervezetekből és brüsszeli baloldali szövetségeseikből álló Soros-szervezetek kórusának" az eljárása zajlik.