A horvát elnökség lezárná a hetes cikk szerinti eljárásokat

2020.01.06. 11:30

Lezárnák a következő fél évben a magyar és lengyel jogállamiság védelmében indított hetes cikk szerinti eljárást a horvát elnökség reményei szerint, válaszolta Irena Andrassy, Horvátország EU-hoz akkreditált nagykövete az EUrologus kérdésére. A diplomata hétfőn a brüsszeli újságírók előtt ismertette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét januártól betöltő horvát kormány terveit.

Andrassy azt is elmondta, hogy januárban minden érdekelt féllel egyeztetnek arról, hogyan folytassák az eljárást. A hetes cikk hatékonyságával kapcsolatban azonban komoly aggályok merültek fel, így a horvát nagykövet szerint a reformról és új eszközökről is beszélni kell, amelyek azt szolgálják majd, hogy hasonló helyzet más országban ne alakulhasson ki.

Irena Andrassy
Irena Andrassy
Fotó: SALTO Eastern Europe and Caucasus Resource Centre / youtube

A horvát elnökség úgy tervezi, hogy január végén döntik majd el, pontosan hogyan folytatják a hetes cikk szerinti eljárást, de azt megígérte, hogy nyílt és minden szempontot figyelembe vevő párbeszédre törekednek majd, illetve arra, hogy 

még 2020 első félében befejezzék a folyamatot.

Decemberben Varga Judit igazságügyi miniszternek és kíséretében lévő kormánytagoknak másodjára kellett az uniós miniszterek kérdéseire válaszolnia. A meghallgatás témái az alábbiak voltak: az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó és a tudományos élet szabadsága. 

Didier Reynders igazságügyi biztos az Európai Parlamentben pedig azt mondta egy héttel később, hogy az eljárás 2020-ban is folytatódni fog.