Az európai minimálbérről lehet konzultálni az Európai Bizottsággal

2020.01.14. 18:30 Módosítva: 2020.01.14. 19:55

Az európai minimálbérről indít konzultációt az Európai Bizottság – jelentette be a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos, Nicolas Schmitt. A Bizottság a következő hat hétben várja az európai munkaadók és munkavállalók érdekeit képviselő szervezetek véleményét arról: 

szükség van-e egy olyan európai jogi keretrendszerre, ami a bérezés alapvető feltételeit szabályozza az EU-ban.

A Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egyébként az volt az egyik ígérete a beiktatásakor, hogy a következő öt évben olyan jogi keretet alakítanak majd ki, amely minden európai munkavállaló számára méltóságteljes életszínvonalat biztosít.

„Jelenleg 21 uniós országban létezik minimálbér, de az nem garantál mindenhol tisztes megélhetést” – jelentette ki Schmitt. A biztos azt is hangsúlyozta azonban, hogy az EU nem fog egy minden országban egyformán kötelező összeget meghatározni. A kezdeményezés arra irányul, hogy

minden uniós országban meghatározzanak egy, az ottani ár- és bérszínvonalhoz igazodó minimálbért.

Ez a Bizottság szándékai szerint különösen hasznos lehet az olyan országokban, ahol a szakszervezetek érdekérvényesítő képessége alacsony.

Nagyon-nagyon rosszak bizonyos országokban a fizetések, ami bérdömping miatt a fejlett országokat is rosszul érinti, hiszen lefelé versenyeznek

– magyarázta Schmitt arra utalva, hogy Svédországban és Dániában, ahol a szociális partnerek kollektív alkujának köszönhetően kifejezetten magasak a bérek, máris aggódni kezdtek amiatt, hogy az uniós szabályozás csökkentené a fizetéseket.

A tervek szerint a Bizottság a következő hat hétben várja majd az európai munkáltatók és munkavállalók szervezeteinek véleményét arról, hogy egyáltalán szükség van-e az európai minimálbérre. A válaszokat figyelembe véve tavasszal újabb hathetes konzultációt indítanak, és várhatóan nyáron terjesztik majd elő a konkrét jogszabálytervezetet, amiről a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács és az Európai Parlament dönt majd.

Dobrev Klára DK-s EP-képviselő bejelentette: a következő hetekben személyesen fog tárgyalni a magyar szakszervezetekkel, munkaadókkal és kutatóintézetekkel az európai minimálbérről annak érdekében, hogy „minden európai embernek, köztük nekünk, magyaroknak is járjon garancia egy tisztességes életre.”