A venezueli rezsim elleni szankciókért lobbizott Brüsszelben az ellenzék vezére

2020.01.22. 19:24

„Remek érzés, hogy szabadon beléphettem a parlamentbe" – kezdte keserédes viccel az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatóját a venezuelai ellenzéki vezető Juan Guaidó szerdán.

Maduro azzal foglalkozik, hogy minket kitiltson a parlamentből, miközben a caracasi központi gyerekkórházban nincs víz

– folytatta beszédét az egy éve magát ideiglenes elnöknek kikiáltó parlamenti házelnök, akit 50 ország, közöttük az USA, illetve az Európai Unió is Venezuela törvényes vezetőjének tart Nicolás Maduróval szemben. Vitatják a 2018-as elnökválasztás eredményét, de Maduro többek között a hadsereg segítségével megtartotta hatalmát.

Nicolás Maduro két hete Guaidó helyett a saját jelöltjét, Luis Parrát tette meg a parlament elnökévé, miközben fegyveres gárdisták megakadályozták az újraválasztására érkező Guaidó és több más ellenzéki képviselő bejutását az épületbe. Végül azonban Guaidó is letette az esküt. Ez azért fontos, mert házelnökként van jogalapja arra, hogy ideiglenes elnökként lépjen fel.

A venezuelai ellenzéki vezető a héten európai körútra indult, hogy a Maduro-rezsim elleni szankciókról győzze meg az európai vezetőket. Míg Guaidó kedden Londonban Boris Johnson brit miniszterelnökkel egyeztetett,  Venezuálában a titkosszolgálat lecsapott az irodáira.  Szerdán két európai biztossal, az európai életmód népszerűsítésért felelős Margaritísz Szkínásszal és Josep Borrell külügyi főképviselővel tárgyalt, majd az Európai Parlamentben tett látogatást. 

Guaidó úgy fogalmazott: „Támogatást keresek Európában, hogy nyomást helyezzünk a diktatúrára.” Guaidó többek között azt szeretné elérni, hogy az aranykereskedelmet is függesszék fel, és vessenek ki szankciókat a kormánytagokra. Ugyanakkor egyes vélemények szerint a korlátozásokkal csak fokozódnának a venezuelaiak szenvedései. Az európai intézmények egyelőre nem tettek bejelentést azzal kapcsolatban, mik a szándékaik.

Guaidó lesújtó képet festett az országról, amelyet már 5 millió ember hagyott el. „Gyalog mentek el Kolumbiába, Ecuadorba és Peruba, hogy legyen mit enniük" – mondta, és arra is rámutatott: csak a fővárosban egymillió gyereket szakított el a válság a szüleitől. Az ellenzéki vezér a Maduro-rezsim bűneiként emlegette az Amazonas esőerdőinek pusztítását, illetve a drogkereskedelem és feketepiac fenntartását is.

„Az embereknek már alig maradt valamijük, de folytatjuk a harcot. Igazi, szabad választásokat akarunk" – mondta a politikus, aki a Maduro által nemrég javasolt választásokat azért nem tartja elfogadhatónak, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő feltételek: politikusok tucatjait zárták ki a versenyből, pártokat tiltottak ki, nem működik a választási bizottság. Guaidó azonban bízik az európaiak támogatásában, mert azt gondolja, hogy a venezuelaikkal együtt elkötelezettek „a demokrácia, a szabadság és méltóság” érteikei iránt.