Brüsszelben állt ki az erőszak ellen a brutálisan megvert miskolci asszony

2020.01.22. 17:45

A magyar kormány szabotálja az isztambuli egyezmény ratifikálását: nem az egyezményt kellene támadnia, hanem a nőket megvédenie – nyilatkozta Gurmai Zita, az Európai Szocialista Párt (PES) nőszervezetének elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus Orosz Bernadettet, a bujáki erőszakos támadás áldozatát kísérte találkozókra Brüsszelben azért, hogy felhívják a figyelmet a nők elleni erőszak egész Európát érintő problémájára.

Orosz Bernadettet novemberben verte felismerhetetlenre a partnere a Nógrád megyei Bujákon. Noha az ügyben eljáró rendőr is úgy fogalmazott, hogy „ilyen brutális támadást nő ellen még nem követtek el”,  „az  ügyében semmilyen érdemi lépés nem történt” azt leszámítva, hogy kapott 82 ezer forint áldozatoknak járó támogatást az államtól – mondta az EUrologus kérdésére.

A volt barátja ellen távoltartást rendelt el a bíróság, de szabadlábon védekezhet a nyomozás alatt. Orosz Varga Judit igazságügyi miniszterhez és Polt Péter legfőbb ügyészhez is segítségért fordult, hiába.

A magyar hatóságok kifárasztásos technikával megvárják, míg sokan feladják

– véli Orosz, aki úgy érzi, azzal, hogy vállalta az arcát és a történetét, „azt a rengeteg áldozatot is képviseli, akik nem mernek színre lépni.”

Orosz Bernadett
Orosz Bernadett
Fotó: RTL

Az asszony meggyőződése, hogy sokat segített volna neki, ha a magyar jogrendbe már átemelték volna a nők és a családon belüli erőszak megelőzését célzó isztambuli egyezményt. Például 

nem érvényesítették teljes körűen a távoltartást, és a rendőrök hozzáállásán is látszott, hogy nem képezték ki őket megfelelően arra, hogy az áldozatok érdekeit védjék.

A saját története alapján úgy gondolja, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a prevencióra és arra, hogy bűncselekmények elkövetőit valóban meg is büntessék, illetve az elkövetők rehabilitációjáról is gondoskodni kellene például a börtönpszichológusok bevonásával.

Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott egyezményét hét uniós állam – Bulgária, Csehország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia és Nagy-Britannia – ugyan aláírta, de a rendelkezéseket nem ültette át a nemzeti jogba. Az EP novemberben elfogadott egy határozatot, amelyben cselekvésre szólítja fel a tagállamokat, de fideszes EP-képviselők nem támogatták azt. 

Gurmai úgy véli, állandóan az európai napirenden kell tartani az ügyet ahhoz, hogy valódi eredmények szülessenek. A magyar kormányt pedig arra kéri, készítsen egy tételes összehasonlítást arról, a magyar jogrendszer ugyanazokat a garanciákat adja-e a bántalmazottaknak, mint az isztambuli egyezmény.

Nem blöffölhetnek tovább úgy, hogy az emberek életét veszélyezteti. Hetente átlagosan egy nő hal meg családon belüli erőszak következtében

– mondta.

Gurmai és Orosz az EP nőjogi szakbizottságában (FEMM) tett látogatásával és Katarina Barley német szociáldemokrata képviselővel egyeztetve most azt próbálják elérni, hogy 

Egy újabb határozati javaslat készüljön, ami mélységében foglalkozik a családon belüli erőszak ügyével, ugyanis a ratifikált egyezményt a gyakorlatban is érvényesíteni kellene.

Gurmai bizakodó, mivel az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is fontosnak tartja a családon belüli erőszak elleni fellépést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport