Megszavazta az EP is a brexitet

2020-01-29T165253Z 1370149317 RC2SPE9SJXPL RTRMADP 3 BRITAIN-EU-
2020.01.29. 18:47 Módosítva: 2020.01.29. 19:36

Hatalmas többséggel megszavazta az Európai Parlament a brexitmegállapodást szerdán. 621 képviselő szavazott mellette, 49 ellene, 13-an pedig tartózkodtak. Így már semmilyen jogi akadály nem állhat Nagy-Britannia útjába, hogy pénteken kilépjen az Európai Unióból.

Majdnem három éven át tartó alkudozás után a decemberi előrehozott választások után a brit parlament is jóváhagyta a kilépés feltételrendszeréről kötött megállapodást, amit a múlt héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is aláírt.

Az EP-szavazás jórészt formalitás volt, de érzelmes vita előzte meg.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi megbízottja szerint a britek szellemet, intelligenciát, és néha makacsságot hoztak a Parlamentbe. A belga politikus leszögezte, hogy a csütörtöki szavazás egy rendezett brexitről szól és csak azért szavaznak emellett, hogy a rendezetlen brexitet elkerüljék.

Verhofstadt kijelentette, hogy

a Brexit az EU kudarca is egyben, aminek a tanulsága, hogy az EU-t hatékonyabbá kell tenni és meg kell reformálni

„egy igazi Unióvá“ téve, ahol nincsenek különszabályok „A szavazás nem istenveled, hanem viszontlátásra“, Verhofstadt ugyanis visszavárja a briteket a jövő Európájába, ami hatékonyabb és demokratikusabb.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott azoknak a briteknek, akik segítettek felépíteni az európai integrációt: „ők mindig az európai család tagjai lesznek. Von der Leyen szerint továbbra is sok köti össze a briteket Európával, például a klímaváltozás és az európai béke. A Bizottság elnöke a februárban kezdődő gazdasági tárgyalásokra utalva elmondta: nem szeretnének vámokat és kvótákat a Nagy-Britannia és az EU közti kereskedelemben, de szeretnének méltányos versenyfeltételeket, amelyek munkavállalók szociális szempontjait is figyelembe veszik.

Daniel Hannan brit konzervatív képviselő szerint a britek visszatérnek ahhoz, amit Churchill mondott:

Jóindulatú figyelői leszünk az önök munkájának.

Szerinte az EU az Egyesült Királysággal elveszít egy rossz társbérlőt, de helyette nyer egy jó szomszédot.

Nigel Farage, a brit Brexit Párt vezetője elmondta, hogy a szülei a közös piacra szavaztak a belépéskor, nem pedig himnuszra vagy zászlóra. Emlékeztetett, hogy az EU-t megpróbálták már megreformálni, melyet a franciák és a hollandok népszavazáson elutasították, és most a britek mutatták meg, hogy túl nagyok ahhoz, hogy megfenyítsék őket.

Farage nem elégedett a brexitmegállapodással, de Boris Johnson brit miniszterelnököt bátornak nevezte azért, amit el tudott érni. Kizárta, hogy az Egyesült Királyság egy nap visszatér az EU-ba: szeretik ők Európát, de gyűlölik az Európai Uniót, mely

hatalmat ad elszámoltathatóság nélkül.

Farage beszéde után a Brexit Párt képviselő brit zászlót lengetve kivonultak a teremből.

„Az Egyesült Királyság a kilépést követően is az Európai Unió egyik legfontosabb partnere lesz, ezért elengedhetetlenül fontos az együttműködés nem csak gazdasági és kereskedelmi, de jogi, oktatási, szociális és kulturális kérdésekben is" – írta Trócsányi László fideszes EP-képviselő közleményében. A politikus kulcsfontosságúnak tartja, hogy a következő hónap tárgyalásai során a magyar állampolgárok jogait és érdekeit megfelelően képviseljék.

Január 31-ével azonban koránt sincs vége a brexit körüli izgalmaknak, mivel a kérdésnek főként a politikai oldalával foglalkoztak. A következő tizenegy hónapos átmeneti időszakban a gazdasági kapcsolatok jövőjéről kell az EU-nak és Nagy-Britanniának megállapodni, ami nem lesz egyszerű, mivel a két partner szögesen ellentétes álláspontot képvisel. 

A brexit lényege röviden:

Meg akarja érteni a brexitet? Hozzuk a macskát!

(Borítókép: Angol képviselők az  Európai Parlament ülésén - fotó: Yves Herman / Reuters)