Egyenlő béreket követel a nőknek az EP

000 1OI991
2020.01.30. 16:30 Módosítva: 2020.02.03. 22:50

Ambiciózus esélyegyenlőségi stratégiát, a nők és a férfiak bére közötti szakadék felszámolását várja az Európai Parlament az Európai Bizottságtól. Erről döntött az EP, a képviselők nagy többségének támogatásával: 493 szavazattal, 82 ellenszavazat és 79 tartózkodás mellett határoztak így.

Az állásfoglalás hivatkozik arra, hogy a nők és férfiak bére közötti szakadék átlagosan 16 százalék az Unióban, a nyugdíjasok esetében pedig már 37 százalék az arány. Ez lefordítva azt jelenti, hogy a nők novembertől már ingyen dolgoznak. Mindez ellentmond az egyenlő munkáért egyenlő bért uniós alapelvének. A kimutatásokból az is kiolvasható, hogy a férfiak hetente átlagosan 9 órát töltenek fizetés nélküli gondozási és háztartási feladatokkal,

míg a dolgozó nők 22 órát, azaz naponta majdnem 4 órát töltenek ugyanezzel.

Egy másik árulkodó adat: cégvezetők között uniós átlagban 6,3 százalék a nő. Az Európai Parlament szerint ezért a bérek átláthatóságára és a nők és férfiak bére közötti különbség felszámolására irányuló kötelező jogszabályokat kell hozni, amelyeket érvényesíteni és ellenőrizni kell a magán- és az állami szférában egyaránt.

A Parlament a bérszakadék okainak megszüntetéséhez arra ösztönzi a tagállamokat, hogy szánjanak elegendő forrást a kisgyermekkori nevelési és gyermekgondozási szolgáltatásokra és a családbarát munkavégzési lehetőségekre. Ez segítene abban, hogy a nők egyenlő eséllyel dolgozhassanak. A képviselők az idős nők esetében is megfelelő segítséget várnak, például gondozási időszakok jóváírása, tisztességes minimumnyugdíjak és özvegyi ellátmány formájában.

A képviselők kiemelték: már kisgyermekkortól jobban ösztönözni kell a lányokban a vállalkozókedvet, és az oktatásban kialakult sztereotípiák leküzdéséhez többeket kellene a természettudományok, a technológia, a műszaki tudományok, a matematika és a digitális képzések felé irányítani, így a nők nagyobb része találna munkát a fejlődő és jól fizető ágazatokban.

EU-s összehasonlításban Magyarországon egy kicsivel jobb a helyzet, nálunk a nemek közötti bérszakadék az uniós átlag alatt van: 14 százalék. A legkisebb különbség Romániában (5,2 százalék), a legnagyobb pedig Észtországban (25,5 százalék) van.

Az Európai Bizottság a tervek szerint idén márciusban, Nőnapra áll elő a javaslataival.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

(Borítókép: Kenzo Tribouillard / AFP)