Egységes töltőket szeretne az EP

2020.01.30. 15:12 Módosítva: 2020.02.03. 22:51
Az Európai Parlament csütörtöki határozatával felszólította az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb idén júliusig készítsék el az egységes töltők szabályozásával kapcsolatos javaslatot.

A képviselők 582 szavazattal, 40 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett fogadták el azt az állásfoglalást, amelyben úgy fogalmaztak, hogy „sürgős uniós szabályozási intézkedésre van szükség” az elektronikus hulladék csökkentéséhez, és azért, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjából is megfelelő döntéseket hozhassanak.

Hat évvel ezelőtt az Európai Parlament tagjai a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már kérték egységes töltők kifejlesztését, és felhatalmazták a Bizottságot arra, hogy eljárjon az ügyben. Az Európai Bizottság konkrét jogszabályalkotás helyett a piaci szereplőket ösztönözte a töltők egységesítésére, ennek azonban csak annyi eredménye volt, hogy míg tíz éve több mint 30 féle töltő létezett, mára nagyjából három maradt.

A Parlament a következőket várja a Bizottságtól:

  • hozzon szabályokat annak biztosítására, hogy a különböző vezeték nélküli töltőket és a különböző mobilkészülékeket a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni;
  • vizsgálja meg, hogy egy esetleges jogszabály hatására nőne-e az uniós tagállamokban összegyűjtött és újrahasznosított vezetékek és töltők mennyisége; és
  • biztosítsa, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venniük: az egységes töltő bevezetésével egyidejűleg ki kell dolgozni egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására, fogalmaznak a képviselők, kiemelve ugyanakkor, hogy „el kell kerülni, hogy (a készülék és a töltő szétválasztása) esetlegesen árnövekedést eredményezzen a fogyasztók számára”.

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kilogramm e-szemetet jelentenek. Európában 2016-ban összesen 12,3 millió tonna e-hulladék keletkezett, amelyből minden lakosra 16,6 kilogramm jut.

A parlamenti állásfoglalás egyébként nyitott kapukat dönget, ugyanis az Európai Bizottság napokban nyilvánosságra hozott munkaterve tartalmazza a jogalkotási javaslatot a töltők egységesítésére. A Bizottság saját maga számára a harmadik negyedévet jelölte ki határidőként.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !