Brexit: az EU sajnálja, de továbblépett

2020-01-31T101830Z 1229088073 RC2YQE9NFLX9 RTRMADP 3 BRITAIN-EU-
2020.01.31. 14:12

„A lehető legjobb kapcsolatra törekszünk Nagy-Britanniával a jövőben, de az soha nem lesz olyan kedvező, mint a tagság" – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken, a brexit napján.

A Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökei Nagy-Britannia kilépéséről és az EU jövőjéről tartott közös sajtótájékoztatójukon egyértelművé tették: 

SAJNÁLJÁK A BRITEK DÖNTÉSÉT, DE TUDOMÁSUL VETTÉK, ÉS ITT AZ IDEJE TOVÁBBLÉPNI.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy „kivételes napról beszélt, amikor az EU új fejezetet nyit a történetében„. Von der Leyennel együtt többször is kijelentették, hogy ezentúl a klímaváltozás és digitális forradalom kihívásaira akarnak koncentrálni. David Sassoli, az EP elnöke pedig azt emelte ki, hogy elkezdődött a EU jövőjéről szóló konferenciasorozat, melyek célja, hogy megreformálja az európai integrációt.

Bár nagyon udvariasan, de igyekeztek a britek tudomására hozni, hogy a döntésnek komoly következményei lesznek. Michel úgy fogalmazott:

A lehető legszorosabb kapcsolatot akarjuk fenntartani Nagy-Britanniával, de ha az ország teljes hozzáférést akar európai piachoz, akkor továbbra is be kell tartania az összes uniós szabályozást.

Von der Leyen pedig a 19. századi brit külpolitika jelszavára utalva szúrt egyet oda a távozó országnak:

Az erő nem a fényes elszigeteltségben rejlik, hanem az összefogásban, ennek köszönheti az Európai Unió, hogy a világgazdaság egyik motorjává vált.

Mint a három elnök is előrevetítette a beszédében, a brexit politikai szakasza pénteken lezárul, de az igazán kemény gazdasági tárgyalások még csak most kezdődnek.

Képbehozónkban is összefoglaltuk a brexit eddigi három és fél évét, a főszereplőket, és hogy mi várható innentől:

Meg akarja érteni a brexitet? Hozzuk a macskát!

(Borítókép: Francois Lenoir / Reuters)  • Hírek
  • Személyi kölcsön