Koronavírus: az EU megbízik Kínában

2020.02.03. 19:42 Módosítva: 2020.02.03. 23:00
„A koronavírus Európában importtermék, de ellenőrzés alatt tartjuk a helyzetet” – jelentette ki az Európai Parlamentben Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ügyvezető igazgatója.

Az uniós ügynökség vezetője az EP illetékes szakbizottsága előtt beszélt arról, hogyan kezeli az EU a járványt. Ammon elmondta, hogy a sürgősségi kezelőközpont jelenleg a 2-es szinten működik, a skála háromfokozatú. Európában jelenleg 25 beteget tartanak nyilván, közülük 21 uniós, kettő brit, kettő pedig orosz állampolgár. A 21 EU-s polgár közül nyolcan Európában kapták el a vírust: heten Németországban, egy beteg pedig Franciaországban.

Az igazgató közölte, hogy a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket egy rendszeresen frissülő weboldalon teszik közzé, ahol nemcsak a közvéleményt, hanem az orvosokat is tájékoztatják. Az ECDC a tagállamokat is segíti, egységes protokollt dolgoztak ki az betegség azonosítására és a nyomon követésre. Megemlítette azt is, hogy öt olyan labor van az EU területén, amelyek más tagállamokból érkező mintákat is vizsgálnak.

A képviselők közül többen is bizalmatlanságukat fejezték ki Kínával kapcsolatban. Néhányan figyelmeztettek arra, hogy egy autoriter államról van szó, amely megfelelő ellenőrzés híján manipulálhatja az adatokat. Aurelia Beigneux, francia Le Pen-párti képviselő pedig felvetette, hogy szigorúbb szabályokat kellene alkalmazni Kínával szemben, és szóba jöhetne a schengeni térség, vagyis a tagállamok közötti szabad mozgás felfüggesztése is, valamint a bevándorlási politika megváltoztatása.

Válaszában Andrea Ammon azt mondta, nincs okunk kétségbe vonni a kínai adatok valódiságát. Úgy véli, a kínai intézkedések nagyon szigorúak, a Vuhanban tapasztalt hatékony fellépésre pedig álláspontja szerint nem biztos, hogy mindegyik európai ország képes lett volna.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !