A Néppárt konferenciát tervez az új politikai irányvonaláról

2020.02.03. 16:29 Módosítva: 2020.02.03. 18:40

A Fidesz kizárását kezdeményezte az Európai Néppárt finn tagja, a Kokoomus, mivel a magyar kormánypárt megsérti a pártcsalád értékeit és elveit. 2021 első felében kongresszust tartanak majd – adta hírül a Twitteren a párt elnöke, Aura Sala.

Majd egy következő posztban pontosított: a kongresszuson a Néppárt új politikai víziójáról fognak vitázni, de az alapvető értékekben egyetértés van.

A Néppárt politikai közgyűlése hétfő délután kezdődött. A korábbi várakozásokkal ellentétben a  múlt héten arról szivárogtak ki információk, hogy a pártcsalád nem fog a Fidesz jövőjéről dönteni február elején: csak meghosszabbítják a felfüggesztést. A döntését azzal indokolta a Néppárt európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén, hogy március óta nem történt semmi Budapesten, ezért marad a felfüggesztés is. A gyűlésre tartó Tusk az újságírók kérdésére azt válaszolta: nagyon kritikus véleménye van a Fideszről.

A Fidesz tagságát tavaly függesztették fel a Néppártban, de a szervezet EP-frakciójának tagja maradt. A Néppárt három nagy tekintélyű politikusát – Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellárt, Herman van Rompuyt, az Európai Tanács korábbi elnökét és Hans-Gert Pötteringet, az EP volt elnökét – bízta meg azzal, hogy  készítsenek  egy jelentést és tegyenek javaslatokat a Fidesz tagságával kapcsolatban.

A „bölcsek” jelentését a korábbi menetrend szerint január végén kellett volna a párttagokkal ismertetni, hogy a február eleji értekezleten dönthessenek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap szűk két hete néppárti belső forrásokra hivatkozva azt írta, a jelentés készítői nem tudtak egyezségre jutni: Schüssel visszaállította volna  Fidesz tagságát, Van Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Pöttering meg köztes álláspontra helyezkedett.