Tárt karokkal várják a Fideszt az európai konzervatívok

D MTI20200203030
2020.02.04. 14:30

Nem találkozott Orbán Viktor az olasz szélsőjobboldali Lega párt vezetőjével, Matteo Salvinivel Rómában, írta a Huffington Post olasz kiadása. Salvini az utolsó pillanatban lemondta a részvételét a hétfőn és kedden megtartott Nemzeti Konzervativizmus Konferencián is, amelyet pedig éppen Salvini és Orbán, lletve a szélsőjobbos francia Nemzeti Tömörülés politikusának, Marion Maréchalnak és Giorgia Meloninak, az Olaszország Barátai párt elnökének képével reklámoztak.

Orbán ellenben tárgyalt Melonival, akinek a pártja az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának második legnagyobb delegációját adja a lengyel kormánypárt után. Az olasz politikus a találkozó után a sajtónak állította, nem beszéltek a frakcióváltásról, de azt azért hozzátette:

tekintve, hogy (Orbánnak) milyen nehézségekkel kell szembenéznie a Néppártban, ha holnap úgy dönt, hogy elhagyja őket, természetes, hogy a konzervatívok között fog kikötni. Én nagyon örülnék neki.

Meloni a konferencia megnyitóján mondott beszédében is lényegében az ECR képviselőcsoportba invitálta a Fideszt:

„A modern nemzeti konzervativizmusban az együttműködés alapja, hogy megvédjük a nemzeti identitást. Ezért míg az olasz szuverenitást óvjuk, nem feledkezhetünk el arról, hogy megvédjük Orbán Magyarországát és Kaczyński Lengyelországát a fősodorbeli progresszív európaiak sorozatos támadásaitól.”

Ezzel majdnem egy időben zajlott az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben, amely arra a következtetésre jutott, hogy határozatlan időre meghosszabbítják a Fidesz tagságának felfüggesztését, mivel nem történt semmilyen változás a magyar politikában tavaly március óta.

A pártcsaládot mélyen megosztja a Fidesz problémája, de ahogy erre elnökük, Donald Tusk is rámutatott, jóval többről van szó, mint a Fidesz megítélése: a kereszténydemokrata pártcsaládnak újra kell gondolnia a politikai irányvonalát , ezért 2021 első felében egy kongresszust akarnak tartani. Tusk egy kétértelmű megjegyzést is tett: úgy érzi, a Fidesz kérdése meg fog oldódni a kongresszus előtt.

A Néppárt számára feloldhatatlan dilemma legegyszerűbb megoldása az lenne, ha maga Orbán döntene úgy, hogy távoznak a pártcsaládból. Orbán január elején Varsóban tett látogatásakor állítólag  az EP-frakcióváltás lehetőségéről is tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és a Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjével, Jarosław Kaczyńskivel.

A PiS-t és az Olaszország Barátait is magába foglaló ECR képviselőcsoportnak a brexit után 62 tagja maradt, közülük 27 lengyel és 6 olasz. A Fidesz 12 képviselőjével (pontosabban 13, ha a KDNP-s Hölvényi György is átül) egy csapásra a frakció második legbefolyásosabb delegációjává válna.

(Borítókép: Orbán Viktor Giorgia Melonival az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjével tárgyal Rómában 2020. február 3-án. / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel